Доступність посилання

ТОП новини

Кому коронавірус, а кому хочеться ще більшої влади: приклад Орбана в Угорщині


Угорській прем'єр-міністр Віктор Орбан
Угорській прем'єр-міністр Віктор Орбан

Уряд в Угорщині під проводом прем’єр-міністра Віктора Орбана прагне використати нинішню кризу з коронавірусом для отримання ще більших владних повноважень. Також угорський прем’єр – якого часто звинувачують в авторитарних тенденціях – використовує коронавірус для роздмухування ксенофобських антиіммігрантських настроїв в Угорщині.

Угорський уряд на чолі з прем’єром Віктором Орбаном, якого неодноразово звинувачували в авторитарному стилі правління, зосереджує ще більше владних повноважень, використовуючи в цих цілях нинішню кризу з поширенням коронавірусу.

Уряд Орбана попросив парламент подовжити надзвичайний стан в країні не невизначений термін і попросив права саджати за ґрати тих, кого уряд вважатиме поширювачами неправдивої інформації про коронавірус.

Згідно з додатковими повноваженнями, яких прагне Орбан, він матиме право керувати за допомогою спеціальних указів, допоки уряд не вирішить, що в цьому вже немає потреби.

А тих, кого уряд назве «розповсюдниками фальшивої інформації», які, як вважатиме уряд, підриватимуть його зусилля щодо подолання коронавірсу, може очікувати п’ятирічний тюремний термін.

Румунська пара чекає на одноразове відкриття кордону між Австрією та Угорщиною для транзиту угорською територією. 17 березня 2020 року
Румунська пара чекає на одноразове відкриття кордону між Австрією та Угорщиною для транзиту угорською територією. 17 березня 2020 року

Як очікується, угорський парламент голосуватиме за законопроєкт на цьому тижні і правлячій партії Орбана «Фідес» потрібно буде заручитись підтримкою опозиції, бо для ухвалення такого роду надзвичайних повноважень потрібна підтримка депутатів на рівні 80 відсотків чисельності депутатського корпусу (у складі нинішнього парламенту Угорщини 199 депутатів).

Угорщина та порушення чинним урядом демократичних норм перебувають на радарах Євросоюзу, який проводив кілька розслідувань щодо стану демократії в цій центральноєвропейській посткомуністичній країні.

«Знову ці мігранти»

Також Віктор Орбан, як кажуть міжнародні правозахисники, використовує нинішню коронавірусну кризу для роздмухування антимігрантських і ксенофобських настроїв в Угорщині замість того, аби виробити конкретний план боротьби з епідемією.

В самій Угорщині чути нарікання на брак гігієнічних засобів у час коронавірусу, брак ізоляційних місць для вражених вірусом, кадровий голод на лікарів та медсестер і назагал нестачу перших необхідних речей – масок, респіраторів, рукавичок і засобів особистої гігієни тощо.

Угорська поліція на закритому кордоні з Австрією на тлі спалаху корнавірусу. 18 березня 2020 року
Угорська поліція на закритому кордоні з Австрією на тлі спалаху корнавірусу. 18 березня 2020 року

Все це відчувається на тлі заходів, до яких раніше вдався угорський уряд у боротьбі з коронавірусом. Серед них:

  • ще в січні уряд Угорщини розробив План дій проти коронавірусу із 28 пунктів, але цей план критикували за недостатню конкретність;
  • на початку березня уряд виділив 24 мільйони євро на боротьбу з коронавірусом;
  • 11 березня в Угорщині був запроваджений надзвичайний стан через епідемію;
  • 12 березня були закриті всі школи і дитсадки;
  • 16 березня Угорщина закрила кордони для іноземців.

Станом на 23 березня, в Угорщині зафіксовано 167 випадків захворювань на COVID-19 і сім смертей від нього.

Уряд намагається відволікти увагу угорського народу риторикою проти іноземців
Лідія Голл

«Як і зазвичай, уряд намагається відволікти увагу угорського народу риторикою проти іноземців», – зауважує Лідія Голл, яка в міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch займається Східною Європою та Балканами.

Вона наводить слова прем’єра Орбана, який провів зв’язок між «коронавірусом та нелегальними мігрантами». А урядова структура, яка займається боротьбою з коронавірусом, звинуватила кількох іранців, які перебувають на карантині в Угорщині, у небажанні до співпраці і погрожувала депортувати їх до Ірану.

На початку цього місяця угорський уряд оголосив про зупинку роботи на невизначений термін двох транзитних зон на кордоні з Сербією, кажучи, що з сербського боку до транзитних зон хочуть зайти іранці – хоча вони перебувають в Сербії десь півтора року, тобто не прибули з Ірану нещодавно.

Група мігрантів відпочиває у таборі для біженців із сербського боку кордону між Сербією та Угорщиною. Лютий 2020 року
Група мігрантів відпочиває у таборі для біженців із сербського боку кордону між Сербією та Угорщиною. Лютий 2020 року

Європейська комісія повідомила, що проводить розслідування щодо дій угорського уряду через закриття транзитних зон для шукачів притулку.

Правозахисниця Лідія Голл зазначає: «Замість того, аби використовувати вірус для подальшого зміцнення свого ксенофобського популістського порядку денного, угорський уряд повинен полагодити збої в угорській системі охорони здоров’я, щоб медичні працівники могли нормально виконувати свою роботу зі стримання вірусу в інтересах угорського народу».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG