Доступність посилання

ТОП новини

Про українську мову. Історія, яка триває вже 150 років


Людмила Старицька-Черняхівська, 1882 рік. Фото з фондів Музею видатних діячів української культури
Людмила Старицька-Черняхівська, 1882 рік. Фото з фондів Музею видатних діячів української культури

(Рубрика «Точка зору»)

Мирослава Барчук

Українська журналістка і телеведуча Мирослава Барчук
Українська журналістка і телеведуча Мирослава Барчук

Отже про мову, друзі. Лише одна цитата. Лише щоб нагадати шлях, ціну й відчути історичну точку, в якій ми перебуваємо.

Ця дівчинка – Людмила Старицька-Черняхівська, донька драматурга Михайла Старицького та Софії Лисенко (сестри композитора Миколи Лисенка). Майбутня письменниця, науковиця і громадська діячка, яку НКВД все життя переслідував за антирадянськість і українство і врешті вбив в телячому вагоні під час етапу до Казахстану в 1941-му, викинувши тіло з вагону.

Постанова про пред’явлення звинувачення Людмилі Старицькій-Черняхівській від 14 вересня 1941 року (із архівно-слідчої справи)
Постанова про пред’явлення звинувачення Людмилі Старицькій-Черняхівській від 14 вересня 1941 року (із архівно-слідчої справи)

Так ось, ця дівчинка згадує про те, як жилося наприкінці ХІХ століття дітям україномовної київської інтелігенції:

Людмила Старицька-Черняхівська, 1882 рік
Людмила Старицька-Черняхівська, 1882 рік

«Ми були першими українськими дітьми. Не тими дітьми, що виростають в селі, в рідній сфері, стихійними українцями, – ми були дітьми городянськими, яких батьки виховували вперше серед ворожих обставин свідомими українцями зі сповитку.

Нас було небагато таких українських родин... На той час серед київської російської інтелігенції, або, вживаючи краще вже витерте слово, – буржуазії, панували недобрі відносини до всього українського, а найбільше до самих «украйнофилов»; в найкращім разі це були якісь глузливі відносини, немов до «блаженненьких» – дурників.

Можна собі уявити, як переймали од батьків такі відносини діти, що, як відомо, переймають швидше за все, саме недобре і мають так багато жорстокости в серці. Ми говорили по-українськи, і батьки говорили до нас по-українськи; нас вбирали дуже часто в українські вбрання.

І звичайно, і тим, і другим звертали ми на себе увагу, а разом з нею глум, посміх, кепкування, презирство. О, багато довелося прийняти нашим маненьким серцям гірких образ, незабутніх... Як дикі звірки, що з дитинства звикають до самооборони, ми повинні були змалку давати на кожнім кроці одсіч. Бідний молодий дитячий розум, бідне маненьке серце, – образою й зневагою отруєно їх з веселих, дитячих літ!

Я пам’ятаю, як з сестрою гуляли ми якось в Ботанічнім саду, звичайно, в українському вбранні, балакали між собою по-українськи. Нас взяли на глум, зчинилася гидка сцена: діти, а за ними й бонни та няньки почали глузувати з нас, з нашого вбрання, з нашої «мужицької» мови. Сестра вернулася додому з ревними слізьми. З цього приводу написав тато вірш, присвячений їй: «Не сумуй, моя доле кохана».


150 років триває ця історія київських інтелігентських дітей. 150 років.

(Відео Українського інституту національної пам’яті (УІНП) від 2018 року)

Мирослава Барчук – українська журналістка і телеведуча

Оригінал публікації

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Мирослава Барчук

    Народилася  в Києві, виросла в акторській родині, мати – Герой України, народна артистка Ніла Крюкова. Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У середині 90-х працювала кореспондентом Радіо Свобода у Північній Америці та перекладачем в Канаді. У 1998–2000 роках працювала на телеканалі «1+1», була редактором та ведучою програм «Сніданок з 1+1» та «Проти ночі». У 2001–2005 роках – редактор журналу Welcome to Ukraine. У 2005–2012 роках пpацювала на «5 каналі» – редактор і ведуча програм «Новий час», «РеАкція». Була серед журналістів, які виступили за створення руху «Стоп – цензурі!» Із 2013 року – ведуча програм Homo Sapiens, «Окрема думка» на каналі ТВі. У 2016–2020 роках – ведуча програми «Вечір з Мирославою Барчук» на телеканалі «Еспресо-ТБ». Із 2020 року ведуча ток-шоу «Зворотний відлік» і авторської програми «Святі та грішні» на «UA: Перший».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG