Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори в Україні: холодний душ для Зеленського? (Західна преса)


  • Американський часопис The Washington Post зважує шанси основних політичних сил на місцевих виборах в Україні.
  • Польський вебсайт із питань бізнесу Bankier.pl пише про переведення діяльності з Білорусі до України десятків фірм у царині ІТ.
  • Зімбабвійське видання The Herald розмірковує над неймовірним успіхом українського футбольного клубу «Шахтар» у Лізі Чемпіонів, який на виїзді переміг усталених королів європейського футболу мадридський «Реал».

Низка західних засобів інформації, серед них американський щоденник The Washington Post, передруковує матеріал агентства Associated Press «Місцеві вибори в Україні випробовують лідера і його молоду партію». У статті зазначено, що вибори до місцевих органів урядування в Україні відбуваються на тлі падіння популярності президента Володимира Зеленського в час, коли рівень добробуту населення дедалі знижується, корупція і надалі є всюдисущою, а міжнародні зусилля для владнання сепаратистського конфлікту на сході України і досі не дали якихось вагомих результатів. Саме за цих умов, як підкреслює автор статті, інші політичні сили в Україні перегрупувалися і кинули виклик президентській партії «Слуга народу».

Далі у статті за 25 жовтня міститься посилання на опитування, згідно з якими, кандидати на місцевих виборах від політичної сили президента Зеленського, найімовірніше, не матимуть успіху. Популярність партії «Слуга народу» напередодні виборів коливалась у районі 16%. Агентство нагадує, що на парламентських виборах торік 43% українських виборів підтримали цю політичну силу.

У матеріалі принагідно нагадано, що партії колишнього президента Петра Порошенка і колишньої прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, згідно з передбаченнями станом на 25 жовтня, мали б здобути більшість посад мерів і депутатів місцевих рад на заході України. Водночас проросійська партія ОПЗЖ виказує ознаки значної популярності поміж виборців сходу і півдня України. У статті зауважено, що місцеві вибори не відбуваються в контрольованих підтримуваними Росією силами сепаратистів частинах сходу України.

Із посиланням на думку оглядачів автор статті пише, що і після місцевих виборів політичний тиск на президента Зеленського надалі збільшуватиметься, а політичні опоненти українського лідера напевно просуватимуть ідею проведення дочасних парламентських виборів. На додаток, як вказує агентство, Зеленський зазнає дедалі більшого тиску від свого колишнього союзника – мільярдера Ігоря Коломойського, який сподівався, що президент допоможе йому скасувати націоналізацію його колишнього банку. Зеленський, у свою чергу, відмовився змінювати те рішення. У помсту за це Коломойський почав методично руйнувати більшість Зеленського у парламенті і створив кілька нових партій, цитує стаття слова політолога Вадима Карасьова.

У кожному разі, як підсумовує цей політолог, результати місцевих виборів в Україні можуть стати справжнім холодним душем для президента Володимира Зеленського, якому доведеться протистояти і партіям, контрольованим олігархами, і дедалі сильнішим місцевим елітам.

Польський вебсайт із питань бізнесу Bankier.pl, як і ще низка польських засобів інформації, передруковує статтю польського агентства PAP «Україна: з Білорусі перебралися до нас десятки фірм у царині ІТ». У матеріалі повідомляється, що заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков оприлюднив інформацію про те, що десятки фірм, які працюють з інформаційними технологіями, перенесли свою діяльність із Білорусі до України. Зокрема, Борняков зазначив, що компанія Wargaming, яка розробляє відому комп’ютерну гру «World of Tanks», перевела в Україну сотні своїх співробітників. Також, за його словами, в Києві відкриє свій офіс компанія PandaDoc.

Борняков підкреслив, що білоруські компанії сфери ІТ переводять свою діяльність в Україну у рамках проекту IT Relocate Belarus, який здійснює його міністерство за підтримки президента України Володимира Зеленського.

Крім того, продовжує цитувати стаття слова Олександра Борнякова, сфера інформаційних технологій стає тією цариною, в якій допомога України білоруським фахівцям є актуальною, і Україна готова спростити процедуру здобуття дозволу на працевлаштування для громадян Білорусі, які працюють у галузі ІТ.

У матеріалі нагадано, що на початку жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про залучення висококваліфікованих ІТ-фахівців із Білорусі для роботи в Україні. Міністерство закордонних справ Білорусі, у свою чергу, висловило протест у зв’язку з цим президентським указом, назвавши його «недружнім кроком української сторони, який межує з втручанням у внутрішні справи Білорусі».

Насамкінець стаття нагадує, що після президентських виборів у Білорусі 9 серпня дві з половиною тисячі білоруських ІТ-фахівців оприлюднили спільний лист, у якому висловили занепокоєння умовами праці у своїй країні, пов’язаними з ситуацією в Білорусі. Білоруські фахівці в царині ІТ також спрогнозували можливий відтік спеціалістів за кордон, а також відкриття офісів у сусідніх країнах, разом із уповільненням темпів зростання сектору ІТ в Білорусі, зменшення інвестицій у білоруські фірми з цього сектору і, як наслідок усього цього, падіння податкових надходжень.

Наталія Дзюрдзінська, кореспондентка агентства PAP в Україні: «Десятки IT-фірм перебралися з Білорусі до України, поінформував заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков»

Зімбабвійський часопис The Herald публікує матеріал спортивного оглядача Робсона Шаруко до 80-го дня народження легенди бразильського футболу Пеле, порівнюючи бразильця з українським футбольним клубом «Шахтар», який здобув феноменальну перемогу у матчі Ліги Чемпіонів над найуславленішим клубом Європи – мадридським «Реалом».

Газета із Зімбабве пише, що команда з Мадриду, 13-разова (це рекорд) переможниця найпрестижнішого клубного кубкового турніру планети, яка є уособленням футбольної аристократії, розпочала свій новий похід по футбольну корону із приголомшливої домашньої поразки від українського клубу «Шахтар» із Донецька, який вже 6 років навіть не може грати на своєму стадіоні з причини збройного конфлікту, що точиться на сході України. Видання принагідно зазначає, що «Шахтар» перетворився на таких собі футбольних кочівників, які грають свої домашні матчі у різних містах України.

Автор пише, що перед цією зустріччю мадридського «Реала» з донецьким «Шахтарем» жоден український футбольний клуб у ХХІ сторіччі не перемагав іспанців у Лізі Чемпіонів на їхньому полі. Газета вказує, що для легендарних мадридських володарів тринадцяти трофеїв найпрестижнішого кубкового турніру матч з українським клубом мав би бути суто формальністю, яка б вкотре засвідчила перевагу «Реала» над його суперниками. І єдиним питанням було те, з яким саме рахунком переможе мадридський клуб.

Але, як наголошує зімбабвійське видання, коли арбітр матчу «Реал» – «Шахтар» дав свисток на закінчення першого тайму, на табло мадридського стадіону був рахунок 0–3 на користь українських гостей. І, зрештою, як пише автор статті в газеті з Хараре, в кінці матчу «Шахтар» став найпершим українським футбольним клубом за 21 рік, який подолав мадридський «Реал» у Лізі Чемпіонів після переконливої перемоги з рахунком 3–2 просто в серці іспанської столиці.

Відтак, як підсумовує оглядач, у серці кожного футбольного вболівальника має бути бодай частка особливої симпатії до українського клубу. Іншою причиною любити донецький «Шахтар», як на автора статті, є свобода і стиль, із якими грав «Шахтар», просто позбиткувавшись над історією і над аристократичністю футбольних грандів.

Газета завершує, називаючи донецький «Шахтар» такою собі Попелюшкою футболу, яка оповіла черговий розділ своєї неймовірної історії, обравши для цього могутній мадридський «Реал».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG