Доступність посилання

ТОП новини

Новий глава українських греко-католиків обіцяє бути їм добрим «батьком»


Новий глава Української греко-католицької церкви владика Святослав (Шевчук)
Новий глава Української греко-католицької церкви владика Святослав (Шевчук)

Київ – Церемонія сходження на престол нового глави Української греко-католицької церкви владики Святослава (Шевчука) відбулася в неділю у Києві у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Владика був обраний 24 березня на Синоді єпископів УГКЦ у селищі Брюховичі на Львівщині, а в п’ятницю його кандидатуру затвердив Ватикан. Під час інтронізації нового Верховного архієпископа були присутні близько 60 ієрархів УКГЦ та інших Східних католицьких церков, а також представники інших конфесій – зокрема, глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Інтронізація глави УГКЦ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Церемонія інтронізації владики Святослава розпочалася з хресної ходи, у якій взяли участь усі прибулі представники духовенства. Священики пройшли від церкви Благовіщення Богородиці до Патріаршого собору, де відбулося предстоятельське богослужіння.

На церемонію зібрались віряни зі всієї України. Зокрема, Володимир із дружиною та донькою приїхали зі Львова. «Ми дуже тішимось, що бачили сьогодні владик інших церков, наприклад, патріарха Філарета. Мені здається, це свідчення єдності усіх християн, незалежно від конфесій», – зауважує чоловік.

Новообраний владика закликав вірян не боятися викликів сьогодення

Про єдність і «весняне» оновлення говорив під час богослужіння і сам владика Святослав. «Я, хоч і наймолодший з-поміж вас, спробую бути вам добрим батьком», – звернувся він до єпископів. «Ми відчуваємо єдність із нашою історією та традиціями, переймаємо досвід наших попередників – митрополита Андрея Шептицького, патріархів Йосипа, Мирослава Івана та Любомира», – зазначив новий Верховний архієпископ.

Однак, за його словами, нині греко-католики переживають омолодження церкви, наближення її до сучасних вірян, процес, який розпочав ще владика Любомир (Гузар).

«Головне – не боятися викликів. Не боятися бути християнами», – підсумував владика пізніше, у розмові з журналістами.

Попередник на престолі владики Святослава Блаженніший Любомир також був присутній під час інтронізації. Він пішов у відставку після десятирічного Патріаршого служіння через погіршення здоров’я, поступившись місцем на престолі наймолодшому з греко-католицьких єпископів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG