Доступність посилання

ТОП новини

Без пенсійної реформи Україна не отримає кредити – Тігіпко


Київ – Віце-прем’єр Сергій Тігіпко переконаний, що Україна не зможе отримати кошти Міжнародного валютного фонду без проведення пенсійної реформи, і прогнозує її ухвалення у травні-червні цього року. Про це він заявив сьогодні на українському саміті «Чи можуть справжні реформи бути втілені в життя?», проведення якого у Києві зініціювало британське видання The Economist. На важливості якнайшвидшого погодження пенсійної реформи наголосили і в МВФ. Водночас екс-Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко розкритикувала перші проведені новим урядом реформи.

За перший рік діяльності нової влади лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко помітила лише дві проведені реформи – конституційну та реформу судочинства. Екс-Прем’єр вважає їх «непогано розрекламованими».

«Вони проведені, але як вони проведені? Якщо у нас після проведення судової реформи є більше як 30 зауважень Венеціанської комісії, де кожне зауваження по суті говорить про те, що реформа, яка була проведена, остаточно перекреслила правосуддя, то з цього потрібно починати. Головне – в яку сторону рухаються реформи», – наголошує Юлія Тимошенко.

За словами екс-глави уряду, якби вона перемогла на останніх президентських виборах, перші три реформи, до яких вдалася б її команда, були б реформа судочинства та податкова реформа, а також спрощення процедур інвестування. «Я б, наприклад, винесла на розгляд ті законопроекти, які вже запилилися в парламенті. Законопроекти, якими запроваджуються прозорі процедури щодо всіх елементів входження інвестора в Україні – починаючи з чесної приватизації, чесного виділення землі та чесної митниці», – каже Юлія Тимошенко.

Ухваленню пенсійної реформи можна буде аплодувати – Тігіпко

Натомість віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко вважає однією з головних реформ пенсійну. Під час виступу на саміті він припустив, що пенсійну реформу винесуть на розгляд Верховної Ради наприкінці травня або в червні цього року.

Сергій Тігіпко зауважив, що уряд не збирається відмовлятися від пенсійної реформи. «До кінця пояснити людям, що нам потрібно збільшувати мінімальний стаж для виходу на пенсію, що нам потрібно збільшувати вислугу років, – це складні речі, і люди завжди реагуватимуть на них негативно. Але я вважаю, що пенсійна реформа – це знакова річ, яку ми повинні ухвалити. Якщо нам це вдасться, то такому рішенню можна буде аплодувати», – додає віце-прем’єр.

За словами Тігіпка, Україна зможе отримати наступний транш кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by лише в разі впровадження пенсійної реформи. Віце-прем’єр зауважив, що інші способи досягти зниження дефіциту бюджету, якого вимагає Фонд і потребує Україна, відсутні.

Водночас постiйний представник Міжнародного валютного фонду в Українi Макс Альєр зазначив, що нині Україна вiдстає вiд iнших країн у регiонi через структурні слабкостi та проблеми з реформами. «Надзвичайно важлива пенсiйна реформа, секторальна реформа, щоб тарифи сягнули ринкового рiвня, щоб був баланс бюджету і щоб «Нафтогаз» процвітав», – додав він.

Макс Альєр заявив, що спроба провести пенсійну реформу поки що не увiнчалася успiхом. Однак представник МВФ спростував думку, що Фонд поставив для офіційного Києва занадто м’які умови, що могло б призвести до зволiкання в реформах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG