Доступність посилання

ТОП новини

Нова російська опозиційна партія розповідає про корупцію за часів Путіна


Прага – Наскільки корумпованою стала Росія за правління Володимира Путіна? За даними звіту російських опозиціонерів, за останнє десятиліття російська влада переплюнула за рівнем корумпованості «дикі» 90-і роки. Результати звіту «Путін. Корупція» оприлюднила недавно створена Партія народної свободи, до якої входять такі відомі російські політики, як Борис Нємцов, Володимир Рижков та Володимир Мілов. Спершу звіт оприлюднили в інтернеті, а в четвер його роздавали на мітингу опозиціонерів на Тріумфальній площі в Москві.

Бути наближеним до російського прем’єра і колишнього президента Володимира Путіна може означати більше, ніж виграш у лотерею, вважають автори звіту «Путін. Корупція». Один такий знайомий Путіна, Геннадій Тимченко, став доларовим мільярдером завдяки тому, що його зареєстрована у Швейцарії компанія «Ґунвор» отримала змогу продавати принаймні третину російської нафти, а купувала її за пільговими цінами. Поталанило також колишньому партнерові Путіна з дзюдо Аркадієві Ротенберґу та керівникові Банку «Росія» Юрію Ковальчукові.

Борис Нємцов
Більшість росіян цього не знає, сказав Радіо Свобода один із лідерів Партії народної свободи Борис Нємцов. «Вони не знають, що збагачення Тимченків, Ротенберґів, Ковальчуків відбувалося не завдяки тому, що вони створили Facebook чи Google, чи ще щось, а завдяки державі і державній власності», – вважає російський опозиціонер.

«Те, що у нас в країні не дороги, а напрямки – це корупція. Те, що в нас зростають тарифи на комунальні послуги – це через те, що ростуть тарифи на газ. А тарифи на газ зростають тому, що друзі Путіна витягнули на 60 мільярдів доларів власності», – стверджує Борис Нємцов.

За даними звіту російських опозиціонерів, у Путіна та нинішнього російського президента Дмитра Медведєва є 26 «палаців» і 5 яхт, на утримання яких ідуть гроші платників податків.

Невдовзі після того, як Медведєв став президентом у 2008 році, він оголосив антикорупційну кампанію. Але міжнародні спостерігачі вважають, що вона не принесла результатів – це, власне, визнає і сам президент Росії.

За індексом сприйняття корупції, який готує міжнародна громадська організація Тransparency International, минулого року Росія скотилася на 154-е місце зі 178 країн.

За гостре слово може покарати суд, але не всіх

Звіт «Путін. Корупція» – це вже не перше подібне викриття російських опозиціонерів. Раніше Борис Нємцов та Володимир Мілов писали, зокрема, про те, що колишній московський мер Юрій Лужков використовував посаду, щоб дати підзаробити і своїй дружині Олені Батуриній. Так почалася довга судова тяганина між Нємцовим і Лужковим.

Вже судився з Нємцовим та Міловим і мільярдер Геннадій Тимченко за опозиційний памфлет «Путін. Результати. 10 років». У лютому Тимченко виграв суд, який зобов’язав опозиціонерів вилучити дві частини, які суд розцінив як наклеп, та виплатити 200 тисяч рублів (це приблизно сім тисяч доларів) компенсації.

А в грудні минулого року Нємцов, Мілов та Рижков самі подавали в суд на російського прем’єра Володимира Путіна, який в телеефірі натякнув, що це вони розкрали «немало мільярдів» бюджетних коштів, коли були при владі у 90-і роки. Суд відмовився задовольнити їхній позов, а Нємцова за участь у мітингу опозиції перед Новим роком посадили на 15 діб.

Попри це, критики Кремля не збираються мовчати. Борис Нємцов, зокрема, це пояснює тим, що проблема корупції у найближчому оточення Путіна є табу на російському телебаченні.

«Якби країна була місцем для дискусії, якби федеральні телеканали були місцем для дискусії, то, звичайно, ніякі доповіді «Путін. Корупція» були б не потрібні», – каже один із лідерів російської Партії народної свободи.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG