Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль і Фукусіма змінили ставлення німців до атомної енергії


АЕС у баварському місті Нідерайхбах, Німеччина
АЕС у баварському місті Нідерайхбах, Німеччина

Із наближенням 25-х роковин Чорнобильської катастрофи про наслідки цієї трагедії посилено дискутують у Німеччині. Днями відбулося спеціальне засідання Бундестагу, яке присвятили цій події. Німецькі депутати продемонстрували солідарність із жертвами аварії на ЧАЕС. Водночас з огляду на актуальну аварію на японській атомній електростанції «Фукусіма-1» політики в Німеччині закликають взяти уроки загалом для використання атомної енергії. Цього тижня тему атомної енергетики порушать у Берліні й на засіданні парламентської комісії з питань довкілля.

Нині в Німеччині майже ніхто не сумнівається, що атомна енергетика наразі фактично не має перспективи. Трагедія в Чорнобилі, а тепер і катастрофа в Японії продемонстрували всю непередбачуваність цього виду видобування електричного струму, зауважують екологи.

«Фактом є те, що вже всі партії ухвалили політичне рішення про остаточну відмову від атомної енергії. При чому це має відбутися якомога швидше», – прокоментував останні заяви німецьких політиків експерт з питань довкілля газети «Лейпцигер фольксцайтунг» Дітер Вонка у розмові з радіостанцією «Дойчландфунк».

Головне питання нині полягає в тому, як саме швидко слід зробити такий крок. Соціал-демократи, представники Лівої партії та «зелені» заявляють, що в цьому питанні не можна гаяти ані секунди. Консервативні партії та ліберали водночас застерігають перед непродуманими занадто швидкими діями. Експерт з питань довкілля фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Марі-Луізе Дьотт, зокрема, не стала називати конкретний часовий план відмови від атомної енергії. На її думку, спочатку слід провести ґрунтовну експертизу ситуації.

У Німеччині нараховується 17 атомних електростанцій. Сім найстаріших тимчасово відключили. Упродовж трьох місяців мають перевірити, наскільки вони відповідають новим суворішим вимогам безпеки. Голова комісії з питань безпеки реакторів Рудольф Віланд уже встиг представити новий каталог вимог до АЕС.

«Цей тест на випадок стресових ситуацій, визначення якому ми щойно дали, є найсуворішим із усього, що нам відомо в Європі і світі. Ми склали дуже вимогливий каталог запитань», – пояснив Віланд, виступаючи на прес-конференції в Берліні.

Що трапиться у випадку перебоїв у подачі електроенергії, які наслідки матиме падіння літака на АЕС, наскільки добре атомна електростанція захищена від нападів кіберзлочинців, чого слід очікувати, якщо всі ці загрози проявляться одночасно? Це лише деякі питання з каталогу, складеного комісією з безпеки реакторів. Ця та ще одна комісія з питань етики використання атомної енергії мають до середини червня представити висновки своєї роботи. Лише після цього уряд Німеччини планує визначити подальші кроки.

Тим часом дедалі більше громадян Німеччини виступають проти використання атомної енергії. Як засвідчило опитування, проведене Товариством дослідження настроїв споживачів, лише 5 відсотків німців бачать перспективу для цього виду енергії. Різко збільшилась у Німеччині кількість прихильників відновлювальних джерел енергії. Найбільшими фаворитами тут виступає енергія сонця й вітру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG