Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у мінському метро: загинули 12 осіб (ФОТО і ВІДЕО)


Мінськ – У столиці Білорусі 12–13 квітня оголосили жалобу у зв’язку з вибухом в метро, в результаті якого, за останніми повідомленнями, загинули 12 осіб, 128 поранені, близько 20 з них – важко.

Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу, основна версія слідства – теракт. Як виглядає, все було заздалегідь цинічно сплановано і реалізовано, вибух стався у годину пік, о шостій вечора, на найбагатолюнішій станції мінського метро. Вибуховий пристрій на пероні станції метро «Жовтнева» залишив по собі півметрову яму, він був начинений різними металевими предметами, щоб збільшити кількість жертв. Серед поранених багато осіб з відірваними ногами та руками. Оголошено збір крові для постраждалих. Декотрі з них буквально горіли, сказала одна зі свідківок трагедії Валентина Аксак.

«Людей на станції близько шостої години вечора було дуже багато. Ті, хто був ззаду, не знали, що відбувається, вони зупинилися. Ті ж, хто був біля місця вибуху, спробували відступити назад, багато хто з них горів, я бачила кілька чоловік, котрі були як вогняні стовпи», – розповіла Аксак.

Проти опозиції влада посилить репресії?

Картини, що настільки вражала б, у Мінську давно не було, хіба що в часи останьої війни. Унаслідок цього вибуху постраждали дві громадянки Росії, українців серед постраждалих, за попередніми даними, немає.

Особливих сумнівів, що це теракт, немає. Інша справа, що немає ясності, хто за цим стоїть.

Багато хто звертає увагу на те, що вибух скоєно неподалік адміністрації президента. Сам Олександр Лукашенко учора увечері провів термінову нараду і наказав знайти тих, кому потрібно зруйнувати стабільність. Він заявив, що владі кинуто виклик.

Штатні пропагандисти тут же пов’язали цей вибух із подіями 19 грудня минулого року, коли на вулиці Мінська вийшла опозиція.

Багато хто побоюється, що винною призначать саме опозицію, що цей вибух буде нагодою зміцнити маховик нових репресій проти інакодумців. Саме так сталося три роки тому, коли вибуховий пристрій спрацював на святковому концерті у Мінську. Тоді тисячі людей затримали, але винних досі не знайшли.

Cкладено фотороботи підозрюваних в організації вибуху

Міністерство внутрішніх справ Білорусі склало фотороботи двох підозрюваних у скоєнні вчорашнього вибуху в мінському метро, заявив голова відомства Анатолій Кулешов.

За його словами, фотороботи склали за свідченнями очевидців, які звернулися до правоохоронців. У підриві мінської підземки підозрюють двох чоловіків.

Білоруська влада обіцяє знайти осіб, причетних до вибуху. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав вибух спробою дестабілізувати ситуацію в країні і не виключив його організації з-за кордону. Він закликав білорусів допомогти слідчим у розслідуванні інциденту.

«Я хочу просто вам сказати, що нам кинуто дуже серйозний виклик. Потрібна адекватна відповідь. І ця відповідь має бути знайдена», – сказав Лукашенко.

У Мінську стався вибух у метро
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG