Доступність посилання

ТОП новини

Нову карну справу проти Тимошенко могли готувати до візиту Путіна (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі не виключають, що нова кримінальна справа Генпрокуратури України щодо перевищення колишнім прем’єром Юлією Тимошенко свої повноважень при підписанні газової угоди з Росією у січні 2009 року могла бути відкрита спеціально перед візитом Путіна до Києва, щоб таким чином вплинути на характер відносин двох країн, особливо у газовій сфері. Впливові спостерігачі також наголошують, що ця газова угода Тимошенко з Путіним не лише пов’язала ціну на газ і спотову ціну на нафту, але й «залишила Україну з постійно зростаючими платіжними рахунками». Газети також наголошують, що цього разу через нові пропозиції Путіна Януковичу, «всидіти на двох стільцях Києву у будь-якому випадку не вдасться», тобто, доведеться вибирати між зоною вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом з Росією.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» публікує у своєму європейському варіанті статтю київського кореспондента Джеймса Марсона, котрий вважає, що «Путін приїхав цього разу до Києва з метою улещувати Україну» і «переконати українське керівництво відкласти плани підписання договору про організацію зони вільної торгівлі з Євросоюзом, а замість того – схилити Київ до вступу в Митний союз на чолі з Росією».

Марсон також вважає, що вигоди зі скидки з боку Росії у ціні на газ для України відразу ж обернулися б живими грошима для Києва, але у довготривалій перспективі угода України з Євросоюзом про зону вільної торгівлі дає їй «потенційно більші вигоди, враховуючи об’єм європейського ринку і той поштовх, який дає такий крок зростанню економіки України».

Джеймс Марсон цитує джерело з МЗС України, котре стверджує, що Київ не схилиться у бік російської пропозиції «зі смачним пирогом, за який необхідно сказати «дякуємо». Тут також наголошено, що Янукович переконуватиме Путіна у вигідності договору України з ЄС і для Росії, бо Київ бажає і тісніших торгових зв’язків з Москвою. Марсон також нагадує, що після перших успішних кроків для зближення Росії та України «Янукович залишив без уваги все масштабніші пропозиції Москви, зокрема щодо злиття енергетичних компаній».

У статті «Волл Стріт Джорнал» також зауважують, що «паралельно з візитом Путіна українська влада відкрила у понеділок нову справу проти Тимошенко – за фактом газових угод із Росією у 2009 році».

Автор статті вважає, що ця газова угода Тимошенко з Росією «пов’язала ціну на газ і спотову ціну на нафту і залишала Україну з постійно зростаючими рахунками». Марсон також нагадує, що «Тимошенко не визнає своєї вини з жодного зі звинувачень і стверджує, що Янукович намагається усунути її з політичної арени».

Інша впливова європейська газета – «Файненшел Таймз» – наводить у публікації Романа Олеарчика різні експертні оцінки відкриття нової кримінальної справи проти одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко.

Тут зауважується, що ця новина посилила спекуляції про нібито намагання Києва змінити підписану два роки тому газову угоду, котра, крім різкого зростання імпортних цін на газ для України, поклала край зриву постачання газу до Європи. Та й такі плани, як ідеться в статті, можуть піддати жару у посилення негативної напруги перед приїздом у вівторок до Києва прем’єр-міністра Путіна…

«Файненшел Таймз» також не виключає, що нове розслідування проти Тимошенко розпочате з метою впливу на Путіна і стосунки з Києвом, котрий довго намагався якось ліквідувати значне підвищення цін на енергоносії з Росії. Тут також зауважено, що «поки що українська влада наголошує на продовженні переговорів із ЄС щодо зони вільної торгівлі, але й не припиняє закликати Росію знижувати ціну на газ та зняти довготривалі торгові обмеження».

Московська «Нєзавісімая газета» наголошує, що «Київ шукає форму відмови від Митного союзу» і звертає увагу на здивування у Києві та Брюсселі щодо пропозиції Януковича про нову формулу співпраці з Митним союзом під егідою Москви.

Одні експерти, що їх цитує видання з Росії, вважають, що Віктор Янукович невдало відхрещується від Митного союзу, інші ж вважають, що оголошена ним формула нових стосунків України з Росією «3 плюс 1», яка має реалізовуватися вже після укладення угоди з ЄС про зону вільної торгівлі, дає шанс на «безконфліктний вихід з ситуації».

Разом із тим, Валерій Чалий, керівник міжнародних програм київського центру Разумкова, сказав «Нєзавісімой газете», що цього разу «всидіти на двох стільцях Києву у будь-якому випадку не вдасться» і наголосив, що цього разу Віктору Януковичу не вдалося прямо і чесно сказати, що «Україна не змінить вектор зовнішньої політики».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG