Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство культури України: «Кримська світлиця», «Къырым» – яку б ще газету в Криму прикрити?


Сімферополь – Над газетою «Къырым» – однією з небагатьох, що видаються кримськотатарською мовою – нависла загроза закриття. Редактор видання заявив, що через брак фінансування з державного бюджету газета припиняє вихід. «Къырым» – уже друге, після «Кримської світлиці», неросійськомовне державне видання, яке після обрання Віктора Януковича Президентом України припиняє вихід у Криму.

Редактор газети «Къырым» Бекір Мамутов отримав днями з державної друкарні «Таврида» офіційне попередження про припинення випуску видання через борг редакції. Він каже, що без державної підтримки жодне етнічне видання в Криму не виживе, але такої підтримки український уряд тепер не надає.

Головний редактор газети «Къырым» Бекір Мамутов
«Із початку року ми не отримали жодної копійки фінансування. Це не лише дуже сумно, але й обурливо, бо це дискримінаційна дія», – вважає Бекір Мамутов.

Він каже, що заздрить колегам із кримських російськомовних видань, на підтримку яких цього року бюджет автономії виділив близько 4 мільйонів гривень, і фінансування уже розпочалося.

Газета «Къырым» – одна з двох видань, котрі виходять в автономії кримськотатарською мовою. Із 2002 року її дотував Державний комітет у справах національностей і релігії України. Однак у результаті реорганізації Президентом Януковичем центральних органів влади у грудні минулого року Держкомнац припинив своє існування. Його функції щодо захисту прав національних меншин голова держави розпорядився передати Міністерству культури.

Втім, у міністерській прес-службі повідомили, що процес реформування все ще триває, передача функцій колишнього Державного комітету у справах національностей і релігії Міністерству культури не завершена. Керівник прес-служби Олена Чередниченко не знає коли закінчиться цей процес, але поки цього не станеться, газета «Къырым» на дотації з Мінкульту претендувати не може. Президентський указ про реформування органів центральної виконавчої влади вийшов більш як 4 місяці тому – ще 9 грудня минулого року.

«Кримську світлицю» чиновники Мінкульту вигнали в інтернет

Формально більше шансів отримати бюджетні кошти в іншого кримського видання – єдиної в автономії українськомовної газети «Кримська світлиця». Міністерство культури України є її співзасновником, а Державне газетно-журнальне видавництво Мінкульту – її видавцем.

Однак із квітня 2010 року, що збіглося з часом зміни влади, фінансування газети та її вихід припинився. Відновити випуск «Кримської світлиці» новим керівникам Міністерства та його видавництва за рік не вдалося. Більше того, через борги півроку тому в Сімферополі опечатали приміщення редакції газети.

Головний редактор газети «Кримська світлиця« Віктор Качула
Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула розчарований. «Простоює видавничий комплекс, комп’ютери, приміщення – три чудово обладнані для роботи кімнати, – каже він. – Не те що не по-господарськи, це не по-людськи просто! Але разом з тим, незважаючи на всі ці паранормальні умови, колектив працює. Колектив продовжує випускати газету в інтернеті. Нинішнього року вже випущено 11 номерів. Цієї п’ятниці вийде 12-й номер «Кримської світлиці».

Ні в прес-службі Міністерства культури України, ні в його Державному газетно-журнальному видавництві не знають, коли ж, нарешті, вийде паперова версія «Кримської світлиці». Директор видавництва Вікторія Карасьова розповіла, що досі не затверджено Паспорт бюджетної програми – документ, без якого неможливе перерахування коштів із Держбюджету, але з усіма питаннями щодо фінансування «Кримської світлиці» відсилають до Міністерства культури. Посадовці ж Мінкульту у відповідях на журналістські запити рекомендують звертатися до видавця – Державного газетно-журнального видавництва.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG