Доступність посилання

ТОП новини

Турецький прем’єр критикує ЄС і попереджає про «новий Ірак» у Лівії


Прага – Для того, щоб уникнути нового Іраку чи Афганістану, світ має обмежитися гуманітарним втручанням у протистояння в Лівії. Про це у середу з трибуни Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі заявив прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Він також порадив державам Європейського Союзу навести лад у себе вдома замість того, щоб критикувати Туреччину.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Хоча Туреччина веде переговори про членство у Європейському Союзі з 2005 року, вони просуваються дуже повільно, а в деяких ділянках заморожені. У середу в Страсбурзі турецький прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган засудив те, що в деяких великих європейських країнах існує серйозний спротив до вступу Туреччини у євроспільноту.

«Членство Туреччини у Європейському Союзі настільки важливе, що його не можна використовувати у внутрішніх політичних цілях і на виборах», – сказав Ердоган.

Ключові держави ЄС, такі як Австрія, Франція та Німеччина, критикували погіршення становища з правами людини у Туреччині і той факт, що Анкара відмовляються пускати у свої порти кораблі грецьких кіпріотів.

Натомість Ердоган із трибуни ПАРЄ говорив про досягнення Туреччини у збереженні міжетнічного миру та її унікальність як демократичної країни з переважно мусульманським населенням. При цьому турецький лідер розкритикував видворення ромів із Франції минулого року. За його словами, воно свідчить про дефіцит демократії в ЄС. «Ті, котрі намагаються судити Туреччину,також мають подивитися на власну домівку», – порадив Ердоган.

Турецький прем’єр відкинув закиди в утисках свободи слова. За його оцінкою, всі 26 журналістів, які нині перебувають за ґратами у Туреччині, сидять через свою політичну діяльність, а не журналістику. Як зауважив Ердоган, у Європі немає газет, які заохочують, чи самі причетні до державних переворотів.

«Європа не може закривати вуха»

Турецький лідер також говорив про потребу утвердження демократії у Північній Африці та на Близькому Сході, після того як там від початку року прокотилася хвиля протестів проти влади. Це «расизм» думати, що ці країни незрілі до демократії, сказав Ердоган і закликав Європу до активніший дій.

«Європа сьогодні не може закривати вуха на волання про свободу і права, які надходять з Близького Сходу і Північної Африки», – сказав Ердоган.

Як член НАТО Туреччина спершу протестувала проти того, щоб Північноатлантичний альянс брав участь у запровадженні зони заборони польотів над Лівією. Але, зрештою, почала брати участь в операції, яка має на меті перешкодити силам лівійського лідера Муаммара Каддафі атакувати повстанців.

Нині Ердоган говорив про те, що треба суворо дотримуватися резолюції Ради безпеки ООН щодо Лівії, обмежитися гуманітарною роллю і робити все можливе, щоб це протистояння не стало затяжним, як вже сталося в Іраку та Афганістані. Ці конфлікти, за його словами, нанесли «глибокі рани» мусульманському світові.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG