Доступність посилання

ТОП новини

США – кіотська угода у справі охорони навколишнього середовища


США – кіотська угода у справі охорони навколишнього середовища

Прага, 29 березня 2001 - У середу адміністрація президента США Буша відхилила міжнародну угоду у справі скорочення промислових викидів в атмосферу двоокису вуглецю, досягнену 97-го року в Кіото. Як твердять фахівці, скорочення викидів згаданого газу, який є основою більшості промислових, косметичних та інших розпилювачів, міг би загальмувати глобальне потепління, яке може провадити до непередбачених змін клімату.

98-го року президент Клінтон підписав Кіотську угоду, проте сенат не ратифікував і навіть не обговорював її. Угода передбачає скорочення викидів двоокису вуглецю в індустріально розвинених країнах до 2010 року на 5 відсотків. Обмеження мали би передусім заторкнути Сполучені Штати, промисловість яких викидає в атмосферу приблизно чверть усього об’єму згаданого газу.

Коментуючи нинішю угоду, журналісти посилаються на учасників дискусії ООН, які припускають, що за умов нинішнього викидання двоокису вуглецю до кінця століття глобальна температура може піднятися майже на шість градусів Цельсія і допровадити до розмерзання льодовиків на полюсах і підняття рівня світового океану.

Однак економісти й фахівці, як, зрештою, і політичні діячі, вважають заходи, пов’язані зі скороченням виробництва численних продуктів, що містять згаданий газ, нереальними, особливо тепер, коли промисловість США стоїть на порозі серйозних труднощів унаслідок спаду на фондових біржах.

У середу радниця з питань національної безпеки США Кондоліза Райс заявила, що кіотська угода не має шансів набрати чинності. Представник Білого Дому Арі Флейшер, виступаючи перед журналістами, зацитував слова президента Буша, який уважає, що угода не є в інтересах Сполучених Штатів. На запитання, чи Сполучені Штати таким чином відступлять від угоди, представник Білого дому заявив, що кіотська угода і так поки що не набрала чинності, тому не може бути мови про вихід із неї. За його словами, з 55 країн, які 97-го року підписали угоду в Кіото, лише Румунія погодилася на її цілковите дотримання.

Оглядачі вважають, що позиція США може ускладнити взаємини Вашінгтона з Японією і Європейським союзом, які домагаються ратифікації угоди і її дотримання, тобто скорочення так званих шкідливих виробництв.

У зв’язку з нинішньою заявою Білого дому Японія висловила, однак, сподівання, що Сполучені Штати переглянуть свій підхід до цієї проблеми.

Тим часом представники Європейського союзу, які вже раніше звинувачували США в небажанні співпрацювати в справі боротьби з так званим парниковим ефектом, передбачають погіршення взаємин із Вашінгтоном.

Журналісти підкреслюють, що Білий дім виступив із заявою в цій справі якраз за день до візиту до Вашінгтона канцлера Німеччини Шредера, який у листі до Буша минулого тижня закликав Вашінгтон ратифікувати угоду.

Однак Сполучені Штати заявляють при цьому, що вони готові продовжувати обговорення проблеми й альтернативних шляхів вирішення можливої небезпеки парникового ефекту поза рамками Кіотської угоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG