Доступність посилання

ТОП новини

Повалені ідоли воскресли в південнолитовському парку


Повалені ідоли воскресли в південнолитовському парку

Вільнюс, 30 березня 2001 - За постановою уряду Литви три роки тому паркові в південнолитовському лісі біля села Грутас було передано 42 демонтовані радянські статуї, серед них чимало ленінів і сталінів. Тепер скульптур понад 60, і 1 квітня відбудеться відкриття парку. На "церемонію" запрошено послів багатьох держав. Хоча ще до офіційного відкриття в парку побувало близько 100 тисяч відвідувачів, серед них і чимало дипломатів, котрі працюють у Литві.

Литовський підприємець Вілюмас Малінаускас розбагатів на міжнародній торгівлі грибами, що ростуть у лісах Дзукії – етнографічного регіону південно-східної Литви. Три роки тому він почав новий бізнес – заснував у лісі біля курорту Друскінінкай парк демонтованих радянських скульптур, хоча декотрі політики в Литві й протестували проти нібито реанімації повалених ідолів.

Малінаускас уважає, що ті, котрі критикували й хотіли заборонити йому збудувати парк статуй радянських часів, зробили паркові рекламу на суму, не меншу від мільйона літів (або 250 тисяч доларів США). У парк, який Малінаускас задумав на місці південнолитовського лісу кілька років тому, вже інвестовано не менше від 1 мільйона доларів, за словами засновника.

В офіційно ще не відчиненому парку вже побувало близько 100 тисяч відвідувачів. Експозицію, яку розташовано на площі 20 гектарів, вже бачили і про неї писали журналісти 40 країн світу. Особливо багато відвідувачів ставало щоразу після чергової атаки критиків, супротивників парку Грутас, пише часопис "Лєтувос рітас".

За постановою уряду Литви три роки тому паркові Грутас було передано 42 демонтовані радянські статуї. Серед них чимало ленінів і сталінів. Тепер скульптур у парку понад 60. Лише кілька штук Малінаускас купив за гроші.

Першими експонатами в парку були довоєнний паровоз і вагон, які облаштовано за оповіданням засланця, що тепер живе в селі Грутас.

Не забуто й опонентів парку – на окремому майданчику є дерев'яні скульптури, котрі дуже нагадують одного колишнього члена Сейму, одного суспільного діяча тощо.

Офіційне відкриття парку відбудеться першого квітня. "На відкриття чудового парку вибрано чудовий день", – говорить його засновник Вілюмас Малінаускас.

Першого квітня в парку Грутас у лісі біля курорту Друскінінкай гулятимуть воскреслі леніни, також кілька сталінів. Уже місяць тому розіслано запрошення найпочеснішим гостям – послам іноземних держав. Ліс стрясатимуть духовий оркестр і постріли – кожні 15 хвилин протягом двох годин – із гармат, які привезено з військового музею в місті Каунасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG