Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан


Афганістан

Прага, 21 березня 2001 - Організація ООН ЮНЕСКО, яка відає питаннями культури й освіти, повідомила, що афганський режим Талібан після знищення двох статуй Будд в афганському місті Баміяні, вирізьблених півтори тисячі років тому, розпочали знищення експонатів національного музею. Ідеться передусім про ті експонати, які символізують буддизм або інші релігії.

Акт знищення двох гігантських статуй Будд понад 50-метрової висоти, вирізьблених у скелях у третьому і п’ятому столітті, тобто ще в доісламський період в Афганістані, і далі викликає шок і здивуванняі в багатьох країнах світу.

Голова азійського відділення ЮНЕСКО Крістіян Мангарт повідомив, що афганські солдати наприкінці лютого відмовилися виконувати наказ головного мулли і лідера талібів Мохаммада Омара підірвати статуї. На думку Мангарта, це мало б свідчити про те, що афганське населення теж не підтримало цієї, за словами багатьох політичних діячів, варварської акції. Лідер талібів змушений був залучити до акції міністра внутрішніх справ із його підрозділами, які від 6 березня протягом двох тижнів обстрілювали статуї протитанковими снарядами, а решту підірвали вибухівкою. Закінчивши акцію, мулла Мохаммад Омар заявив, що після знищення статуй Будд в Афганістані закінчилася засуха і пішов перший за останні чотири роки сильний дощ. За словами мулли, Аллах відмовлявся послати дощ, поки таліби не знищили статуї.

За повідомленнями організації ЮНЕСКО, наступною метою талібів стали експонати національного музею, які формою нагадують статуї. На пропозицію відомого музею Метрополітен у Нью-Йорку відкупити експонати, що підлягають знищенню, таліби не відгукнулися. Генеральний директор ЮНЕСКО Коіхіро Мацуура заявив днями, що він докладе зусиль, щоб урятувати приблизно 6 тисяч мистецьких та релігійних експонатів музею. Однак таліби не відгукнулися і на його заклики.

Оглядачі зазначають при цьому, що від 96-го року, тобто від приходу до влади в Афганістані режиму Талібан і впровадження ісламських законів, таліби відкунули цю країну назад у далеке середньовіччя. Усі чоловіки повинні носити бороди, а жінки повинні мати цілковито закрите тіло, в тому числі й обличчя, коли виходять на вулицю. У школу жінкам ходити заборонено. Телебачення і навіть фотографування теж заборонено.

До цього варто додати, що уряд талібів у понеділок надіслав президентові США Бушеві листа, в якому пропонує відновити дружні взаємини Талібану з керівництвом у Вашінгтоні, яке продовжує гостро критикувати талібів за порушення прав людини, за підтримку міжнародного тероризму й зокрема за переховування відомого міжнародного терориста Осами бін Лядена, завинуваченого в організуванні свого часу вибухів у районі будинків американських посольств у Кенії і Танзанії. Унаслідок двох терористичних актів загинуло понад 500 людей.

Із посланником Талібану в Вашінгтоні зустрівся представник держдепартаменту Баучер, який поспішив пояснити, що його зустріч не означає визнання Талібану. Ми не визнаємо жодного афганського уряду, заявив Баучер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG