Доступність посилання

ТОП новини

Два поети — два прагнення до свободи...


Два поети — два прагнення до свободи...

Прага, 19 березня 2001 - Англія і Україна у XVII столітти — здавалося б, дві далекі у той час країни... Але це тільки на перший погляд. Про історичні шляхи розвитку згаданих спільнот можна у значній мірі судити на прикладі життя двох мислителів і поетів тих часів — англійця Джона Мільтона і українця Данила Туптала. Та й у цьому році минає 350 років від дня народження святителя Дмитра, під таким іменем був у чернецтві Туптало. А тепер дещо детальніше про історичні паралелі між Англією та Україною — саме 17 століття, на життєвому тлі двох поетів.

Середина ХУІІ століття виявилася вирішальною в історії як України, так і Англії. 1648-1654 роки — це час національно-визвольної війни в Україні під проводом Богдана Хмельницького, а період від 1641 до 1655 років — це розвиток подій англійської демократичної революції, вождем якої був лорд-протектор Кромвель. У західних джерелах, наприклад, Хмельницького інколи називали "козацьким Кромвелем", тобто вже тоді чимало спостерігачів бачили багато спільного у політичних подіях цих двох країн. Окрім того, історики засвідчують факти листування англійського і українського вождів. Трагічним, і у чомусь близьким, був фінал цих двох діячів: після відновлення монархії в Англії 29 травня 1660 року тіло покійного Кромвеля викопали із землі і повісили, а могилу Хмельницького лихі люди також розрили і прах гетьмана викинули з неї — пам"ятаєте слова з вірша Тараса Шевченка "Розрита могила": "І могили мої милі Москаль розриває... Начетверо розкопана, розрита могила. Чого вони там шукали? Що там схоронили?"

У цьому році минає 350 років із дня народження святителя Дмитра, ростовського митрополита і українського поета Данила Туптала. До речі, Туптало народився одного дня з англійським поетом-демократом Джоном Мільтоном, хоча й був значно молодшим за автора "Втраченого раю". Нагадаємо, що Мільтон був активним учасником подій англійської революції і його погляди відображали інтереси найрадикальніших груп буржуазної інтелігенції тодішньої Англії — левелерів або "зрівнювачів". Свої демократичні погляди Мільтон найяскравіше відобразив у згаданій вже релігійно-героїчній поемі "Втрачений рай", яку написав, уже будучи сліпим, у тяжкий час реставрації монархії після 1660 року. У цій алегоричній поезії Мільтон оспівував, під замаскованим біблійним сюжетом, події англійської революції. Трагічним був фінал цього англійського поета і мислителя — він помер 8 листопада 1674 року, у злиднях, забутий всіма. Його твори реакціонери піддали символічному спаленню на кордоні Англії. Але рідна країна Джона Мільтона все ж таки пішла шляхом демократизації та суспільного прогресу. Сьогодні Джон Мільтон шанований як другий, після Вільяма Шекспіра, англійський культурний діяч.

А український поет, Данило Туптало, народився дещо пізніше. На час смерті Джона Мільтона Данило мав 23 роки. Походив він з родини козацького сотника. На десятому році життя його віддали до Києво- Могилянської колегії. У 1668 році, коли Росія запанувала на Лівобережжі України, Туптало постригся в монахи і чимало років провів у монастирських келіях. Але будучи в Батуринському, Миколаївському монастирі, зрікся монастирської влади і присвятив себе церковно-літературній праці. До нас дійшло лише близько 20-ти його творів. Особливо цікавий його "Діярій"/щоденник/ і духовна поезія. Частина творчої спадщини святителя Дмитра була віддана землі разом з прахом автора, як він і заповідав. А чому саме Дмитра?

1701 року за наказом Петра Першого Данило Туптало назавжди покинув рідну Україну і був призначений митрополитом у Ростові. Де він і служив під чернецьким іменем Дмитра Ростовського. Відомо, що Туптало дуже хотів, щоб Україна стала незалежною державою. Він всією душею співчував гетьманові Петру Дорошенкові, після смерті якого, не боячись, спорудив на його могилі каплицю. Тарас Шевченко про це, зокрема, писав:

Тільки ти, святий Ростовський, Згадав у темниці Свого друга великого І звелів каплицю Над гетьманом змурувати І богу молитись...

28 жовтня 1709 року Данило Туптало помер у своїй молитовній келії. Кажуть, що смерть його приспішила поразка гетьмана Мазепи. А молитви його, мабуть, все-таки не пропали даремно, бо Україна сьогодні вже незалежна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG