Доступність посилання

ТОП новини

Свято Песах


Свято Песах

Київ, 26 березня 2001 - Свято Песах встановлене в пам'ять про визначну подію в історії єврейського народу – Виходу з Єгипту і звільнення від рабства. Це повернення в пам'яті до тих часів, коли євреї чотири сотні років були рабами; це передача від одного покоління до іншого розповідей про Вихід із Єгипту; це прагнення знову відчути радість вільної людини.

Перед святом годиться ретельно прибрати оселю – так, щоб і крихти квасного ніде не лишилося. Головна заповідь Песаху – влаштувати у перший його день Седер – святкову трапезу, котра проводиться за особливими правилами і супроводжується молитвами та піснями. Він починається ввечері після повернення з синагоги.

На столі, вкритому скатертиною, по чотири келихи з вином або соком для кожного члена родини і три маци (тонкі прісні коржі, спечені з борошна одного з п'яти злаків), загорнуті в серветки – в пам'ять про коржі з тіста, яке не встигло вкиснути, коли відбувся Вихід із Єгипту.

Ставиться також блюдце з солоною водою – наче з тими сльозами, які були виплакані предками євреїв у рабстві.

Посередині столу – пасхальна таця. На ній – шматок смаженого м'яса з кісткою – згадка про пасхальне ягня, а також круто зварене яйце як символ святкової жертви. Смак гірких трав і тертого хріну покликаний нагадати про смак рабства.

Суміш із тертих яблук, мелених горіхів, кориці, вина чи соку мусить нагадувати про глину, з якої в Єгипті поневолені ізраїльтяни виготовляли цеглу. А ще на знак весни на стіл викладають молоду городню зелень – петрушку, цибулю, селеру. Перед початком трапези господиня запалює не менше двох свічок.

Під час Седеру неодмінною є Пасхальна Агада – оповідь про Вихід євреїв із Єгипту, якій передують чотири ключові традиційні питання про історію Виходу – їх виголошує наймолодший у родині. Саме на молодь розрахована ця оповідь.

До заповідей, які слід обов'язково виконувати в ніч Седера, належать скуштування маци, гіркої зелені, а також чотирьох святкових келихів вина або соку. Для господаря, що здійснює пасхальний обряд, призначається просторе, зручне крісло, він може сидіти в ньому напівлежачи, спираючися на ліву руку – так сидить вільна людина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG