Доступність посилання

ТОП новини

США – Китай. Арешт Мілошевича


США – Китай. Арешт Мілошевича

Прага, 3 березня 2001 – Увага західної преси зосереджена на двох головних темах: на арешті колишнього югославського керівника Мілошевича, видання якого вимагає міжнародний трибунал в Гаазі, і на інциденті з американським військовим літаком, який здійснив вимушену посадку на китайській території після зіштовхнення в міжнародному повітряному просторі з китайським винищувачем.

Коментуючи арешт Мілошевича, британська газета «Файненшл таймс» пише в редакційній статті, що таким чином Бєлград дав ясно зрозуміти, що Сербія бажає приєднатися до міжнародної спільноти, як країна, що дотримується міжнародних норм, і готова заплатити політичну ціну за своє членство. Сербські керівники знають, веде далі газета, що без міжнародної співпраці вони не зможуть отримати фондів, необхідних для відбудови зруйнованої економіки. Проте далі газета висловлює деяке стурбування у зв’язку з тим, що Мілошевича у Сербії звинувачено лише за його причетність до корупції і фінансових махінацій. У звинуваченнях не згадано його воєнних злочинів під час конфліктів на території колишньої Югославії, зокрема в Боснії, Хорватії і краї Косово. А саме у цих злочинах колишнього югославського керівника звинувачує міжнародний трибунал в Гаазі. Газета припускає, що для багатьох прихильників Мілошевича звинувачення його у воєнних злочинах було б визнанням власної вини. Тим часом, як закінчує газета, ця країна поки що не готова до такого іспиту власного сумління.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті аналізує реакцію китайських офіційних осіб на інцидент з американським військовим літаком, екіпажеві якого від понеділка було заборонено зустрітися з американськими дипломатами. Газета припускає у зв’язку з цим, що китайські військові виявляють тиск на керівництво в Пекіні з метою зайняти тверду лінію у цій справі. Газета зазначає при цьому, що інцидент, який, без сумніву ускладнить взаємини США з Пекіном, стався три місяці після приходу у Вашінгтоні нової адміністрації президента Буша. Газета вважає, що ні Вашінгтон, ні Пекін не повинні допустити до кризи у взаєминах у зв’язку із зіштовхненням американського розвідувального літака з китайським винищувачем і повинні натомість докласти зусиль, щоб якнайшвидше вирішити проблему.

Тим часом коментатор британської газети «Ґардіян» Ізабел Гілтон вважає за необхідне спочатку вияснити – хто насправді завинив у зіштовхненні американського і китайського літаків. Інцидент, як твердить американська сторона, стався над нейтральними водами, підкреслює автор, що означало би, що китайські літаки маневрують у надмірній близькості (американської морської авіації) в регіоні. При цьому коментатор нагадує американські протести проти подібних фактів, що вже траплялися протягом останніх місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG