Доступність посилання

ТОП новини

Преса коментує звільнення Юлії Тимошенко


Преса коментує звільнення Юлії Тимошенко

Прага, 3 квітня 2001 — Одним із небагатьох українських опозиційних лідерів, які безумовно мають серйозний політичний досвід, економічні знання й популярність, називає Юлію Тимошенко британський щоденник Таймз, коментуючи її понеділкове звільнення.

А польська ¢азета виборча звертає увагу на те, що Верховний Суд України, яким уже сім років керує Віталій Бойко, має репутацію найнезалежнішої від Президента Леоніда Кучми інституції.

Найбільше ж коментарів у вівторок у російській пресі.

На особливу хвалу заслужився Голова Верховного Суду Віталій Бойко від російської Нєзавісімої ∂азети — в Україні знайшовся державний чиновник, який вказав Президентові Леонідові Кучмі на те, що в країні існує закон, пише вона, зазначаючи, що політична криза в Україні, схоже, переростає в конституційну: одна з галузей влади зважилася на безпосередню конфронтацію з Президентом.

Нєзавісімая ∂азета висловлює думку, що не останню роль у рішенні Верховного Суду могли відіграти й записи, що їх офіцер безпеки робив у кабінеті Президента — Леонід Кучма в розмовах зі своїм оточенням вимагав відставки Віталія Бойка, наголошуючи при цьому на його нелояльності до Президента.

Той самий мотив убачає в рішенні верховного судді й російський щоденник Сєводня, який називає його скандальним політичним рішенням і свідченням зухвалої нелояльності до Президента, а весь перебіг останніх подій — гарячкою української судової системи.

Справа ж Юлії Тимошенко, як і «справа Гонгадзе», з самого початку мала ознаки великої політичної гри, яка врешті перетворила їх обидві на «балаган». Газета доходить висновку, що нинішнє становище означає: торг між владою й опозицією, який було розпочався, перервано. Успіх наступної загальнонаціональної акції протесту, що її готує опозиція, залежатиме від масовості — і від поведінки Заходу, який іще жодного разу не підтримав українську опозицію відверто, пише далі газета Сєводня і закінчує статтю прикметним реченням: «Кремлеві в цій ситуації залишається лише вичікувати».

Російський щоденник Ізвестія звертає увагу на те, що українська опозиція сприйняла звільнення Юлії Тимошенко як свою тимчасову перемогу.

А газета Коммерсант цитує натомість джерела в адміністрації Президента України: там, мовляв, були готові до такого вердикту Верховного Суду і не вважають зупинку з виконанням попередньої ухвали суду про повернення Юлії Тимошенко під арешт за перемогу опозиції — навпаки, кажуть ці джерела, «це лише юридична процедура, яка зайвий раз засвідчує, що Україна є правовою державою, як би опозиціонери не стверджували протилежне».

Тим часом протистояння між Леонідом Кучмою й опозицією дедалі більше набуває інтернаціонального характеру, веде далі російський щоденник, нагадуючи про критику на адресу Президента України й підпорядкованих йому силових відомств із боку Парламентської асамблеї Ради Європи й твердження секретаря Ради національної безпеки і оборони України Євгена Марчука про те, що Форум національного порятунку, за його словами, має «підтримку з-за кордону, яка не зовсім вкладається в українське законодавство».

А ще щоденник Коммерсант згадує повідомлення, що походять із «джерел у російських спецслужбах», про те, що «в операції з усунення Президента України від влади залучено спонсорів із числа великих транснаціональних корпорацій», що дії Кучми вельми дратують Сполучені Штати Америки і що вже цього року його буле усунено — такі цитати з неназваних джерел у російських спецслужбах наводить російський щоденник Коммерсант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG