Доступність посилання

ТОП новини

Спікер кримського парламенту Леонід Грач не задоволений новим Бюджетним Кодексом України


Спікер кримського парламенту Леонід Грач не задоволений новим Бюджетним Кодексом України

Симферополь, 3 квітня 2001 - Спікер кримського парламенту Леонід Грач не задоволений новим Бюджетним Кодексом України. Про це він пише у своїх посланнях керівництву Верховної Ради України. Кримський спікер вважає, що остаточний варіант Бюджетного Кодексу сфальсифіковано. Про те, що так стурбувало Леоніда Грача – розповідаємо.

Як повідомила прес-служба Верховної Ради Криму, спікер місцевого парламенту Леонід Грач надіслав голові Верховної Ради України Івану Плющу, його першому заступнику Віктору Медведчуку і голові парламентського Комітету з питань бюджету Олександру Турчинову телеграми, в яких висловив свою “рішучу” незгоду з останнім варіантом Бюджетного кодексу України, ухваленого українськими депутатами наприкінці березня. Голова кримського парламенту Леонід Грач, цитую повідомлення прес-служби: “категорично наполягає на приведенні тексту Бюджетного кодексу України у відповідність до результатів голосування на сесії українського парламенту і включенні до нього поправки народного депутата України Віктора Мироненка”. Продовжую цитувати текст телеграми кримського спікера: “22 березня 2001 року Верховна Рада України ухвалила Бюджетний кодекс з поправкою народного депутата Мироненка, яка ґрунтується на положеннях конституції АРК, затвердженої парламентом України. Ця поправка передбачає дотримання конституційних бюджетних повноважень Криму”, кінець цитати.

Леонід Грач повідомляє в телеграмах, що за інформацією, яка надійшла до кримського парламенту, під час редагування останнього тексту Бюджетного кодексу у процесі його підготовки до підписання президентом України, цю поправку не включено до відредагованого тексту. Кримський спікер наголосив, що “тим самим брутально сфальсифіковано результати голосування Верховної Ради України”. І він збирається скаржитися президентові Леоніду Кучмі.

Згадувані спікером конституційні бюджетні повноваження Криму – це положення кримської конституції про право автономії залишати в республіканському бюджеті усі податки, в тому числі – загальнодержавні, які зібрано на території автономії. Оскільки це суперечить чинному законодавству України, то досі воно не діяло. Тепер Леонід Грач сподівається натиснути на український парламент, в якому комуністи спробували закласти це положення до Бюджетного кодексу України. Поки реакція з Києва невідома, але місцеві спостерігачі прогнозують, що кримський спікер, під яким відчутно захиталося владне крісло, спробує використати цей конфліктний момент для того, щоб імітувати збурення політичної ситуації в Криму, і таким чином виторгувати для себе підтримку офіційного Києва ще на якийсь час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG