Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра оборони України до Македонії


Візит міністра оборони України до Македонії

Київ, 4 квітня 2001 – 4 квітня до Македонії з офіційним візитом вирушив міністр оборони України. Два тижні тому Україна передала Македонії декілька бойових гелікоптерів, які були використані у боях проти албанських екстремістів. Україна сподівається, що ця допомога –не остання.

Візит міністра оборони України Олександра Кузьмука на Балкани майже збігся відвіданими цього регіону генсеком НАТО Робертсоном та послами держав-членів НАТО (який завершився у віторок).

Альянс стурбований загостренням ситуації на кордоні між Косово та Македонією і розглядає варіанти надання подальшої допомоги Македонії. Саме з цим пов”язують і переговори Кузьмука з керівництвом Македоніі (президентом, прем”єр-міністром та міністром оборони), а згодом, і його участь у засіданні міністрів оборони балканських країн, яке заплановане на 5 квітня. Кузьмук, звісно, робить наголос на політичному боці цього засідання. Джерела у Міноборони України стверджують, що Київ уважно слідкує за діями НАТО, скерованими на зміцнення кордону між Македонією та Косово.

Туди вже скеровані британські та фінські підрозділи контингнету KFOR. Додаткові підрозділи на Балкани готують Швеція, Іспанія та Німеччина. Тож Київ розмірковує над тим, чи варто зважатися на розширення і свого контингенту. Нині у складі KFOR діють 400 українських вояків. Проте Київ робить ставку і на допомогу Македонії у вигляді поставок озброєнь: 16 березня Україна передала шість військових гелікоптерів. Вони були застосовані в боях проти алабанських сепаратистів.

Київ випередив Москву (яка також обіцяла підтримати сили безпеки Македоніі, які вели бойові дії з албанськими сепаратистами) своєю зброєю. Заступник директора компанії «Укрспецекпорт», яка торгує військовим товаром від імені України, Сергій Коваленко каже, що в нинішніх умовах Київ може лише продавати зброю Македонії. За його словами, братися за якісь спільні військово-технічні проекти з цієї балканською країною ще зарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG