Доступність посилання

ТОП новини

Югославія – арешт Мілошевича


Югославія – арешт Мілошевича

Прага, 5 березня 2001 - Представник міжнародного трибуналу з воєнних злочинів прибув до Бєлграда із ордером на арешт колишнього югославського керівника Мілошевича і з вимогою негайного передання його трибуналові в Гаазі. Сербські керівники поки що продовжують наполягати на проведенні судового процесу над Мілошевичем у Бєлграді. Міжнародний трибунал доручив своєму представникові Гансові Голтуйсові обговорити із югославськими керівниками справу видання Мілошевича для проведення над ним судового процесу в Гаазі, де його звинувачено у воєнних злочинах під час воєн на території Боснії і Хорватії, а також в етнічних чистках проти албанського населення краю Косово. Представник трибуналу мав би також зустрітися з Мілошевичем у в’язниці і вручити йому ордер на арешт.

Нинішні сербські і югославські керівники і далі наполягають тим часом, щоб Мілошевич спочатку став перед судом у Бєлграді за звинуваченнями в корупції і за його фінансові махінації. Президент Коштуніца знову заявив, що він поки що і не думає про передання Мілошевича міжнародному трибуналові. Бєлград заявляє, що нинішнє югославське законодавство не передбачає передавання громадян Югославії для суду над ними в інших країнах, тому керівництво в Бєлграді мало б спочатку ухвалити відповідний закон. За словами міністра юстиції Югославії Момчила Ґрубача, такий закон, можливо, буде ухвалено наступного місяця. Коментуючи цю заяву, бєлградський кореспондент агентства Асошіейтед пресс пише, що багато сербів запідозрюють міжнародний трибунал в упередженості, зокрема у тому, що трибунал не переслідує воєнних злочинців серед боснійських мусульман та албанців. При цьому міністр юстиції Сербії Батіч виступив із вимогою, щоб міжнародний трибунал в Гаазі розпочав слідство проти албанських лідерів у Косові, які організували повстання за відірвання краю від Сербії, а також масові вбивства сербів.

Оглядачі передбачають у зв’язку з цією позицією деякі ускладнення і можливе затягнення справи передання Мілошевича міжнародному трибуналові, проте, як вважають представники трибуналу, співпрацю розпочато. Югославські керівники бажають вивести країну із політичної й економічної кризи і приєднатися до європейської спільноти, і вони зможуть це зробити лише з допомогою і в рамках співпраці іх Заходом. У середу Бєлград відвідав міністр закордонних справ Великобританії Робін Кук. Він погодився із пропозицією Коштуніци спочатку судити Мілошевича в Бєлграді за фінансові зловживання, проте він підкреслив, що потім Мілошевич повинен обов’язково стати перед міжнародним судом в Гаазі за його воєнні злочини проти боснійців, хорватів і косовських албанців.

До цього варто додати, що Бєлград звернувся до Інтерполу із проханням допомогти заарештувати сина Мілошевича 26-річного Марка, якого в Бєлграді звинувачено у низці кримінальних злочинів, зокрема в торгівлі зброєю, в доставі наркотиків на Захід, у контрабанді цигарками і пальним. Під час перших бурхливих протестів у Бєлграді у жовтні минулого року син Мілошевича разом з родиною втік в Росію, де відтоді, за повідомленням кореспондента агентства Франс пресс, вже п’ять або шість разів змінив місце проживання. Москва співпрацює з Інтерполом, проте оглядачі сумніваються в тому, що сина Мілошевича буде передано Бєлградові для суду над ним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG