Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський посол у Києві Віталій Курашик, дуайєн київського дипкорпусу, є громадянином України. Про це повідомило посольство Білорусі в Москві, що його очолює людина з російським паспортом


Білоруський посол у Києві Віталій Курашик, дуайєн київського дипкорпусу, є громадянином України. Про це повідомило посольство Білорусі в Москві, що його очолює людина з російським паспортом

Мінськ, 5 квітня 2001 – Посол Білорусі в Росії Уладзімір Григор’єв зіпсував собі ювілей. В інтерв’ю газеті “Союз” він заявив, що має російський паспорт, хоча білоруський закон про державну службу заборонив іноземним громадянам бути чиновниками.

Григор’єв з приводу чи то власного 60-ліття, чи то 5-річчя російсько-білоруської інтеграції дав інтерв”ю “Союзові” (це спільний проект “Российской газети” та “Советской Белоруссии”).

На запитання, чи правда, що посол Білорусі має російський паспорт, Григор’єв відповів: “Так, це насправді так. Я, до речі, ще не змінював свій паспорт – його видано 107-м відділенням міліції міста Москви”.

А перший секретар посольства Білорусі в Москві Уладзімір Нєронський сказав про свого шефа Уладзіміра Григор’єва:

Владімір Нєронський

Він громадянин Білорусі. Це відомо, безперечно. Тому я думаю, що це якась помилка…

Юрій Свірко

Нєронський додав, що сам має старий радянський паспорт, виданий 1979 року. Він вважає, що й посол Григор’єв мав на увазі свій старий паспорт радянського зразка.

Відомо також, що навіть колишній міністр закордонних справ Білорусі Іван Антонович обіймав цю посаду, маючи російське громадянство.

Уладзімір Нєронсьский знає ще такі ж приклади. Попередником Григор’єва в Москві був Віктор Данілєнка.

Владімір Нєронський

Ось Даніленка був до нього послом – це був громадянин Росії. Так, він мав російське громадянство. А Григор’єв – це громадянин Білорусі. З-поміж усіх послів Білорусі єдиним негромадянином республікі залишається посол в Україні Курашик.

Юрій Свірко

Так заявив по телефону з Москви перший секретар білоруського посольства в Росії.

Я спробував додзвонитися й до Віталія Курашика, але секретарка білоруського посольства в Києві, яка не володіє білоруською мовою, сказала, що її не цікавить питання громадянства посла. Вона також запитала мене, чи знаю я про те, що посольський термін Курашика наближається до кінця.

Віталій Курашик працює послом Білорусі в Україні понад 5 років. Білоруська незалежна преса пише, що наступним послом в Києві стане Валетнин Вялічка, нинішній перший заступник міністра закордонних справ Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG