Доступність посилання

ТОП новини

Литва занепокоєна виборами президента Білорусі цього року


Литва занепокоєна виборами президента Білорусі цього року

Мінськ, 6 квітня 2001 – Сьогодні тут закінчилися консультації між зовнішньополітичними відомствами Білорусі та Литви. Вільнюс цікавиться президентськими виборами, що мають відбутися в Білорусі до вересня, та вимагає відповіді Мінська на свою ноту щодо декрету президента Аляксандра Лукашенки про заборону використання закордонної допомоги білоруським неурядовим організаціям.

На брифінгу для журналістів про підсумки консультацій заступник міністра закордонних справ Литви Евалдас Ігнатвічюс розповів, що обговорювали питання, серед яких він наголосив на транспортних та енергетичних проектах, дуже актуальні для Вільнюса після нещодавньої зустрічі президентів Литви та Росії. Вільнюс бажає переправити вантажі з Азії до своїх портів, і Білорусь тут є дуже важливим елементом. Також Евалдас Ігнатавічюс поінформував журналістів, що під час консультацій обговорювали питання про білоруські президентські вибори, бо цього року Литва головуватиме в Раді Європи.

Евалдас Ігнатавічюс

Природньо, ми маємо займати позиції в ОБСЄ, в інших міжнародних організаціях. Ви знаєте певні умови, що ставить ОБСЄ для проведення цих виборів. Вчора я почув оцінку ситуації білоруським МЗС. Ще є час до виборів, і я не можу зараз сказати, як ці події розвиватимуться. Щодо семінарів та діяльності неурядових організацій та представників білоруської опозиції на території Литви, то ми на це дивимося як на приватну ініціативу неурядових організацій. Користуючись підтримкою фондів, вони організують свої проекти підтримки засобів масової інформації та інші. Я думаю, якщо їхня діяльність не порушує литовських законів, МЗС має тут таку позицію: така діяльність може мати місце.

Юрій Свірко

15 квітня набуде чинності 8-й декрет президента Білорусі про заборону використання закордонної допомоги з політичною метою. Я запитав Евалдаса Ігнатавічюса, чи обгорювали цей декрет на консультаціях в Мінську.

Евалдас Ігнатавічюс

Декрет № 8 президента Білорусі був предметом нашої розмови, і в двох аспектах. Це питання постає зараз на ОБСЄ щодо діяльності неурядових організацій та їхніх проектів на території Білорусі. Литовські неурядові організації також роблять свої проекти з партнерами в Білорусі, і тут хотілося б мати ясно щодо можливостей діяльності. Але є ще інший, дуже важливий для нас аспект – як цей декрет діятиме щодо литовської національної меншини, литовських організацій тут. З цього питання наше посольство в Міньску надіслало ноту, саме з таким формулюванням, і ми чекаємо на офіційну відповідь білоруського МЗС.

Заявив заступник литовського міністра закордонних справ. Його білоруський колега Сергій Мартинов дав цю відповідь відразу на брифінгу: якщо литовські організації не займатимуться підготвкою президентських виборів, декрет Аляксандра Лукашенки до них не вживатиметься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG