Доступність посилання

ТОП новини

Партійно –парламентський огляд: щодо перереєстрації парламентської більшості


Партійно –парламентський огляд: щодо перереєстрації парламентської більшості

Київ, 9 квітня 2001 - Минулого тижня розпочалася перереєстрація парламентської більшості. Стосовно доцільності цієї процедури довго точилися суперечки між пропрезидентськими і проурядовими фракціями. Спочатку відповідний документ погодилися підписати усі фракції більшості, крім "Батьківщини". Однак, цей процес може втратити сенс, оскільки угоду про створення більшості спокійно підписують і ті депутати, які є членами Форуму національного порятунку. Що з цього може вийти?

Символічно, що першим перереєструвався активіст Форуму національного порятунку, член фракції "Реформи-Конгрес" Володимир Філенко. На запитання журналістів, як він працюватиме далі, відповідь була короткою: "Як працювали, так і будемо працювати".

Прокоментувати одночасне членство депутатів у парламентській більшості і Форумі національного порятунку я попросив першого Президента України, першого координатора більшості Леоніда Кравчука:

Говорить Леонід Кравчук:

“Сьогодні в Україні багато людей, які сповідують подвійну мораль. Іншими словами, немає чистоти поглядів, позиції. У положенні, яке ми ухвалили (це положення про парламентську більшість) все визначено: що потрібно кожному, щоб стати членом більшості, як більшість працює, що потрібно, щоб вийти з неї. Усе це розписано, але непередбачено виключення з більшості. Це ж народні депутати… Включити це питання пропонували, але я тоді був першим координатором і попросив: “Не робіть недемократичних записів”. Тепер це використовують.

Більшість не передбачає позиції, більшість передбачає працю над курсом держави, який сьогодні визначений. Якщо ти не погоджуєшся з цим курсом – виходь з більшості, але щось чекають, міркують… Я думаю найкраще зараз – провести збори більшості. Зібратися всім хоча б один раз. Треба зібратися, визначитися, хто в більшості, хто –ні.”

Я поцікавився і думкою відомого депутата Олександра Волкова, який доклав чи не найбільше зусиль для згуртування депутатів у парламентську більшість.

Говорить Олександр Волков:

“Ті люди, які залишаються у тих фронтах, вони морального права не мають підписувати угоди, де першим пунктом записано, що більшість створена для підтримки реформ президента. А йти з гаслом: “ми проти президента” і підписувати угоду – це аморально”.

Отже, всі мої співрозмовники насамперед посилалися на мораль. Однак, про мораль на вищих щаблях влади переконливо демонструє перебіг касетного скандалу.

Ну а першою зрозуміла, що процедура перереєстрації парламентської більшості перетворюється на фарс, найчисельніша депутатська група більшості "Трудова Україна".

Члени групи заявили, що не братимуть участі в роботі координаційної ради більшості, вважаючи роботу цього погоджувального органу в даних умовах безрезультативною. Як і фракція “Батьківщина”, трудовики вважають, що після останніх подій парламентська більшість остаточно втратила свою політичну доцільність і, фактично, перестала існувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG