Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні візиту Ющенка до Москви


Напередодні візиту Ющенка до Москви

Прага, 9 квітня 2001 — Керівники російських підприємств трубної промисловості напередодні візиту до Москви Прем’єр-міністра України Віктора Ющенка вже вкотре закликали уряд Російської Федерації запровадити спеціальне мито на імпорт українських труб — це чергове звернення надіслано главі російського уряду Міхаїлові Касьянову в понеділок, за день до очікуваного Ющенкового приїзду.

У візиті українського прем’єра, який уже раз було несподівано відкладено, і загалом у всій трубній справі чимало не тільки економіки, а й політики, вважають оглядачі російських газет, які останніми днями приділяють цій темі чимало уваги.

Хвороба Віктора Ющенка, через яку довелося відкласти на 10 квітня його візит до Москви, мала суто дипломатичний характер — таку думку наводить російський тижневик Вєк, називаючи її практично одностайною позицією російських оглядачів.

Українському прем’єрові, який, пише газета, фактично заявив про свої претензії на президентство, був необхідний успіх на переговорах із російським коле∂ою Міхаїлом Касьяновим про вре∂улювання «трубної проблеми» — як свідчення того, що він здатен вести з Москвою конструктивний діялог і при цьому домагатися потрібних Києву результатів.

Позитивне рішення російського уряду про збільшену річну квоту на постачання українських труб до Росії замість високого мита чи тієї малої квоти, що її пропонувала Москва спершу, мало б надати нового шарму Ющенкові-політикові, гармонізувати його дещо однобічну прозахідну репутацію гучною перемогою на російському фронті.

Але зелене світло в Москві вочевидь не ввімкнулося — і українському прем’єрові довелося завертати назад, пише газета. Ціна «трубного» питання для подальшої політичної кар’єри Ющенка так висока, що він узяв за краще уникнути найменшої можливості поразки, яка й сьогодні випадає вельми ймовірною, — бо, пише російський тижневик Вєк, постанова про запровадження Росією 40-відсоткового захисного мита на українські труби вже лягла на стіл російського Прем’єр-міністра.

Так само з політикою пов’язує відкладення візиту Ющенка до Москви й щоденник Сєводня — але він звернув увагу на інше: на нещодавній візит до Києва глави адміністрації Президента Росії Александра Волошина. За версією деяких спостерігачів, що її наводить російська газета, Кремль і Президент України Леонід Кучма, якого офіційна Москва підтримала в нинішній кризі, обговорюють варіянти відставки Ющенка — тож, мабуть, не випадково переніс Прем’єр-міністр України свій візит до Москви, припускає щоденник Сєводня.

А що ж до економіки, то Нєзавісімая ∂азета зауважує, що всі ар∂ументи російських лобістів проти імпорту українських труб просто бепідставні.

Із одного боку скоро має зникнути сам предмет розгляду: з 1 липня цього року вироби української трубної промисловості оподатковуватимуться податком на додану вартість на території Росії, і це автоматично вирівняє ціни на українські й російські труби — проблема зникне сама по собі.

З іншого ж зволікання російського уряду з запроважденням мита попри дві фактичні перемоги російського трубопрокатного лобі — зі створенням спеціяльної тарифно-митної комісії і з її рекомендацією запровадити проти українського трубного експорту безпрецедентно жорсткі заходи — фактично йде на користь Росії, вважає щоденник, — бо ж Росія взагалі не виробляє деякі різновиди труб, що їх експортує до неї Україна, або виробляє їх недостатньо.

Саме імпорт відносно дешевої української трубної продукції створює оптимальні умови для розвитку російської трубної галузі, впевнений оглядач Нєзавісімої ∂азети, — а його обмеження просто дасть змогу російським трубопрокатникам накрутити ціну на свою продукцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG