Доступність посилання

ТОП новини

Росія не хоче фінансувати облаштування білоруського кордону з Україною, хоча на прибалтійську ділянку дала Мінськові гроші


Росія не хоче фінансувати облаштування білоруського кордону з Україною, хоча на прибалтійську ділянку дала Мінськові гроші

Мінськ, 10 квітня 2001 ― В Мінську відбулося засідання колегії Прикордонного комітету Союзної держави Білорусі та Росії, яка обговорювала проект договору про охорону зовнішнього кордону. Вигладає, що Росія не хоче фінансувати облаштування білоруського кордону з Україною, хоча на прибалтійську ділянку дала Мінську гроші.

Директор Федеральної прикордонної служби Росії Костянтин Тоцький обговорив в Мінську з білоруським колегою Аляксандром Павловським проекти програм прикордонної безпеки російсько-білоруської союзної держави до 2015 року та облаштування кордону до 2005 року. Москва вже кілька років фінансує облаштування нового кордону Білорусі з Литвою та Латвією. Цього року на прибалтійську ділянку білоруського кордону із союзного бюджету буде виділено 150 мільйонів російських рублів – половину даватиме Мінськ, половину Москва. Це передбачено білорусько-російським договором “Про спільні зусилля в охороні державного кордону Республіки Білорусь”, що було підписано 95-го року.

Але кордон з Україною Білорусь відбудовує самостійно, на свої гроші. Чому існує така різниця між балтійською та українською частинами зовнішнього кордону Білорусі? Ось як відповів на це питання керівник російських прикордонників Костянтин Тоцький.

(Тоцький) “Договір було підписано 21 лютого 1995 року. Очевидно, були всі ті надії, оскільки Україна входить в СНД. І саме тоді було випрацьовано концепцію охорони зовнішніх кордонів СНД. Всі були з цим згодні – те, що зусилля концентруються не на наших внутрішніх кордонах – між Росією та Україною, Росією та Білоруссю.”

В інтерв’ю Радіо Свобода генерал-полковник Тоцький також заявив, що Росія до 1997 року не бажала займатися облаштуванням свого кордону з Казахстаном, бо сподівалася, що це не буде потрібно. Мабуть, це саме стосувалося й України. Голова ж білоруського Державного комітету прикордонних військ Аляксандр Павловський додав:

(Павловський) “Якщо казати про Україну, то Україна сама першою вийшла на охорону білоруської ділянки кордону. Ми почали охороняти цей кордон за вимогою української сторони, яка до цього в односторонньому порядку охороняла наш спільний кордон впродовж майже трьох років.”

Треба зазначити, що між Білоруссю та Україною досі офіційно немає державного кордону. Вже кілька років білоруські Національні збори не можуть ратифікувати давно підписаний договір, бо президент Аляксандр Лукашенка не представляє цей документ парламентові. Ще 1998 року Лукашенка заявив, що договір про кордон з Україною не ратифікують доти, доки Київ не сплатить Міньску своїх боргів. Але Україна вважає їх не державним боргом, а заборгованістю окремих комерційних підприємств, що були створені на початку 90-х років через плутанину з новими валютами. Проте офіційний Мінськ не хоче чути таких пояснень. У порядку денному нової сесії Національних зборів Білорусі, що розпочалася 2 квітня, питання про кордон з Україною немає. Деякі представники білоруської опозиції коментують це так: Росія та Білорусь сподіваються зробити Україну членом своєї союзної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG