Доступність посилання

ТОП новини

Природа проти ЄС


Природа проти ЄС

Брюссель, 10 квітня 2001 - Протягом останніх двох днів міністри сільського господарства 15-ти країн-учасниць- Європейського Союзу, які зібрались у шведському містечку Остерзонд шукали шляхів виходу із фермерської кризи, яка загорожує усій спільній сільскогосподарській політиці ЄС. Міністри також обговорювали дилему : чи застосовувати вакцину від захворювання худоби на ящур чи ні.

Дискусії про те, чи застосовувати вакцину від захворювань тварин на ящур вже точаться кілька останніх місяців. Проте а ні Європейська комісія, а ні міністри сільського господарства так і не змогли досягти компромісу з цього питання . А тим часом хвороба охоплює все нові фермерські господарства країн Європейського Союзу, худобу чекають нові знищенння, котрі, звісно, обертаються новими трагедіями для фермерів.

Під час останнього саміту глав держав Європейського Союзу голова Європейської комісії Романо Проді заявив, що Європейська комісія не проти застосування вакцини, але крапку над «і» мусить поставити спеціальний науковий комітет. Невдовзі європейські вчені винесли свій вердикт, який дає зелене світло для застосування вакцини проти захворювань худоби на ящур. Таким висновкам надзвичайно зраділи британці, господарства яких найбільше постраждали і від коров’ячого сказу і від ящуру.

Проте під час засідання Ради міністрів сільського господарства ЄС в Остерзонді проти поголовної вакцинації тварин виступив німецікий міністр сільського господарства Ренате Кюнаст. Вона вважає , що в такому випадку тоді слід змінити спільну сільськогосподарську полдітику Європейського Союзу і, фактично, визнати, що сільське господарство, зокрема тваринництво в Євросоюзі не відповідає нормам безпеки.

Натомість міністр сільського господарства нідерландів Лорен - Жан Брінкхорст переконаний, що для того, аби застосовувати вакцину проти ящуру не слід відразу змінювати спільну сільськогосподарську політику Євросоюзу. І Нідерланди вже зробили вакцинацію понад 115 000 тварин. Але разом з тим , заувжив, нідерландський міністр, і для кого не є секретом, що і жителі єс і жителі інших держав з великою підозрою ставляться до харчів Євосоюзу. У орівнянні з дев’ностими роками становище значно змінилося і тому «після кризи ,- зазначив нідерландський міністр сільського господарства,- ми повинні переглянути ситуацію, бо люди і зоркема фермери очікують відповіді: для чого вбивати живу худобу, якщо можлива вакцинація».

Доечі, мабуть варто пригадати, що Єропейський союз відмовився від обов’зкової вакцинації тварин проти захворювань на ящур після настирливого лобіювання Великобританією, Ірландією і Данією, кі долучилися до Європейського економічного співтовариства у 1973-му році. Природа жорстоко провчила реформаторів і тепер Великобританія як ніяка інша держава потребує відміни своїх колишніх, власних рекомендацій.

Поте поки що питання тотальної вакцинації худоби лишається відкритим. Як довго - відповіді ніхто не знає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG