Доступність посилання

ТОП новини

Демонстрації в Києві: нові і старі риси


Демонстрації в Києві: нові і старі риси

Прага, 10 квітня 2001 — Останні українські демонстрації привернули увагу оглядачів і деякими змінами в звичному останнім часом перебігу, і тим, що поєднує їх із попередніми — а саме браком масовості опозиційного руху.

Уперше Форум національного порятунку виступив як єдина оформлена сила на вівторковій демонстрації в Києві. Уперше опозиційний похід висловив таку безпрецедентну підтримку Прем’єр-міністрові Вікторові Ющенкові, поруч зі звичними вже вимогами про відставку Президента Леоніда Кучми.

Спостерігачі вважають, що така увага, яку цього разу демонстранти приділили виявленню підтримки Ющенкові, може забити небезпечний клин між прем’єром і президентом. Рівень популярності Ющенка останнім часом приблизно сталий, а от Кучми помітно зменшився, зазначають аналітики, посилаючись на висновки соціологів.

Найсильніша партія в Верховній Раді — комуністична — вже зібрала чимало депутатських підписів за те, щоб голосувати за вотум недовіри Ющенкові й його кабінетові, нагадують оглядачі; якщо недовіру буде висловлено, Кучмі доведеться призначати нового Прем’єр-міністра. А Ющенкові шанси пережити таке голосування залежать саме від Кучминої підтримки, від неофіційного впливу, який Президент виявить на депутатські групи, вважають аналітики, що їхню думку наводить агентство Ройтерз.

Натомість звичною останнім часом стала нечисленність опозиційних демонстрацій — і вівторкової, на яку зійшлося 3 – 4 тисячі учасників, коли організатори сподівалися тисяч на десять, і попередньої в понеділок, що об’єднала менш як тисячу осіб.

І хоча в вівторок лунав заклик до «югославського шляху» — а в Бел∂раді на демонстрації виходили сотні тисяч — у Києві більш як тисяч десять опозиціонерів останнім часом іще не збиралося, як то було 9 березня цього року.

Натомість спостерігачі звертають увагу на мітин∂ в Одесі, де з нагоди роковин звільнення міста від нацистських військ у Другій світовій війні, а фактично на підтримку присутнього там Леоніда Кучми зібралося в вівторок від десяти до п’ятнадцяти тисяч учасників.

Одне обнадійливе, що бачать оглядачі, — що останні демонстрації, на відміну від 9 березня, відбуваються мирно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG