Доступність посилання

ТОП новини

Рівень економічних відносин між Україною та Словаччиною, яку відвідує український міністр закордонних справ Зленко, зменшився на 75 відсотків


Рівень економічних відносин між Україною та Словаччиною, яку відвідує український міністр закордонних справ Зленко, зменшився на 75 відсотків

Прага, 9 квітня 2001 - Незважаючи на прикордонне сусідство та історичну близькість розвитку України і Словацької Республіки, на жаль, словацькі масмедіа не приділяють своєму східному сусідові великої уваги. Навіть зараз, у час загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні, словацькі часописи інформують своїх читачів про події в Україні нерегулярно і практично без коментарів. На цьому тлі особливої уваги заслуговує преса останніх днів, яка повідомляє про візит міністра закордонних справ України Анатолія Зленка до Словаччини. Авторитетний братіславський часопис "Правда" помістив широке інтерв’ю з міністром, головною темою котрого є проблеми двосторонньої співпраці.

Характеризуючи відносини двох країн, український міністр наголосив: "Ми доволі часто не усвідомлюємо можливості, що відкриваються перед країнами зі спільним кордоном". Аналізуючи їх, АНАТОЛІЙ ЗЛЕНКО назвав, зокрема, спільне прагнення увійти в об’єднану Європу, а також численну українсько-русинську і – відповідно – словацьку національні меншини. Ні Україна, ні Словаччина не використовують до кінця цей значний потенціал. "Ми повинні рішуче відкинути ті сили в обох країнах, котрі хотіли б поставити під сумнів той міст, що зближає наші країни", - наголосив в інтерв’ю для словацької газети "Правда" АНАТОЛІЙ ЗЛЕНКО.

Та особливого поліпшення, на думку міністра, вимагають українсько-словацькі економічні відносини. Новий імпульс їм мала б дати велика багатогалузева господарська виставка "Україна - 2001-ий рік", котра відкриється восени цього року в Братіславі, а також робота міждержавної Комісії у справах торговельно-економічної та науково-технічної співпраці.

Українську внутрішньополітичну кризу український міністр вважає головним гальмом, що змушує наших закордонних партнерів ставитись до України з певною обережністю. Наслідком цього є "спад інтересу до українського ринку, брак інвестицій, які особливо важливі в період приватизації".

"Візит міністра закордонних справ з країни, якій загрожує виключення з Ради Європи", - так називається стаття в іншій братіславській газеті – «ПРАЦА". Її автор звертає увагу на те, що український міністр ЗЛЕНКО належить до урядовців України, котрі відкидають критику його держави з боку західних структур. Газета наводить висловлювання ЗЛЕНКА, в яких міністр відхилив звинувачення в утисках преси чи повільних процесах демократизації в Україні.

Газета пригадала ЗЛЕНКОВІ і його скарги щодо запровадження віз Словаччиною для українських громадян. Показовою в цьому контексті є названа міністром цифра: рівень економічних відносин між Україною та Словаччиною з червня минулого року, тобто з часу запровадження віз, зменшився на 75 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG