Доступність посилання

ТОП новини

Представник Європарламенту Ян Вірсма: “На даному етапі немає підстав говорити про санкції ЄС до України, але…”


Представник Європарламенту Ян Вірсма: “На даному етапі немає підстав говорити про санкції ЄС до України, але…”

Київ, 11 квітня 2001 - Сьогодні у Києві відбулась прес-конференція за підсумками засідання Бюро Комітету парламентського співробітництва “Україна –ЄС”, яке пройшло у Києві 10 квітня. Висновки переговорів оприлюднив Ян Марінус Вірсма – співголова комітету парламентського співробітництва “Україна-ЄС”, який також опікується питаннями співпраці ЄС з Білоруссю та Молдовою.

Пан Вірсма виділив три причини відвідин України делегацією Європарламенту. Серед них - підготовка засідання міжпарламентського співробітництва “Україна-ЄС”, яке планується на жовтень; презентація стратегії ЄС стосовно України (постанова Європарламенту).

За словами Яна Вірсми, третя причина візиту – ознайомлення з поточним станом речей в Україні.

Зупиняючись на постанові Європарламенту, Ян Вірсма зазначив: “ Серед інших питань, постанова містить вимогу провести повне розслідування справи Гонгадзе і заклик до Євросоюзу всіляко сприяти зміцненню роботи незалежних ЗМІ в Україні.”

Говорячи про позитивні зрушення у державі, пан Вірсма виділив скасування смертної кари, а також зупинився на позитивних змінах в економіці України.

Він зробив наступний підсумок:

“Ми вважаємо, що Україна має право подавати заявку на членство в ЄС. Але для цього треба багато часу і виконання усього, що записано в угоді про партнерство і співпрацю між Україною і Євросоюзом.

Разом з цим, ми занепокоєні тим, що Парламентська асамблея Ради Європи надіслала дуже серйозний сигнал –попередження щодо свободи слова і демократії в Україні”.

На запитання українських журналістів, чи не передбачені серйозні санкції з боку ЄС до України, пан Вірсма зазначив, що сигнал від Парламентської асамблеї стосовно України є серйозним. “Але Україна сама себе може ізолювати, а звинувачувати когось - дуже легко”, - підкреслив він. За словами представника Європарламенту, Україна має поглиблювати демократичні засади не для Європи, а задля власного народу. “Якщо потрібна допомога у цьому процесі,- ми допоможемо. Але ЄС не буде мати стосунки з тим, хто не дотримується демократичних засад”, - вважає пан Вірсма.

Підсумовуючи результати візиту, він зазначив:

“Я частково оптиміст, а частково песиміст стосовно вашої держави. На даному етапі немає підстав говорити про санкції ЄС до України, але, якщо будуть серйозні погіршення у сфері дотримання прав громадян, якщо незалежним журналістам будуть всіляко заважати працювати, тоді будуть застосовані певні кроки. Я повторюю, не санкції, а кроки.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG