Доступність посилання

ТОП новини

Уряд потребує підтримки для проведення соціальних реформ, Андерс Ослунд


Уряд потребує підтримки для проведення соціальних реформ, Андерс Ослунд

Прага, 11 квітня 2001 - Незважаючи на політичну кризу, урядові вдалося «запустити» економіку, тепер він має зробити її привабливою для іноземних інвесторів та соцільно-спрямованою, вважає відомий економіст Андерс Ослунд.

Андерс Ослунд називає вражаючими підсумки року реформ за програмою уряду Віктора Ющенка. «Це – більше, ніж можна було сподіватися. Ніхто не очікував зростання на рівні шести відсотків від Валового Внутрішнього Продукту минулого року Цього року зростання ще прискорилося», говорить шведський економіст, який був радником з економічних реформ при одному з попередніх українських урядів.

Андерс Ослунд звертає увагу на те, що економічного зростання було досягнуто великою мірою завдяки здійсненню структурної реформи в економіці. «Бартер, який раніше наскрізь пронизував українську економіку, скоротився. Так само, як і неплатежі», говорить Андерс Ослунд.

Прискорений розвиток переживають харчова, текстильна та деревообробна промисловість, тобто ті галузі, де українська економіка має переваги у міжнародному розподілі праці. Він також зазначає, що виробництво у цих галузях зростає не лише завдяки експорту, але і завдяки зміцненню внутрішнього попиту. Підвищенню платоспроможності українських споживачів сприяли виплати соціальної заборогованості, що її проводив уряд Ющенка.

Андерс Ослунд, який є гарячим прихильному уряду Ющенка і одним з перших відомих особистостей виступив на його підтримку на сторінках західної преси, говорить, що це – лише початок реформ, які уряд обов’язково має продовжити. Він позитивно оцінює минулорічну приватизацію, хоч зазначає, що той факт, що російські компанії домінують серед інвесторів, свідчить про необхідність працювати над поліпшенням інвестиційного клімату, бо західні компанії він все ще відлякує. «Потрібно поліпшувати інвестиційний клімат, а не припиняти приватизацію, як до цього закликають певні політичні сили в Україні», говорить Андерс Ослунд.

Серед наступних кроків уряду Андерс Ослунд бачить соціальні реформи. «Потрібне проведення пенсійної реформи, реформи освіти та медичного обслуговування. При цьому Україна має виходити зі своїх можливостей і визнати, що громадяни платять за осівту та лікарську допомогу. Узаконивши цю оплату, уряд зможе реґулювати її і допомогти тим, хто дійсно потребує підтримки держави і суспільства.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG