Доступність посилання

ТОП новини

ЄС визначився з періхідним періодом для країн-кандидатів


ЄС визначився з періхідним періодом для країн-кандидатів

Прага, 11 квітня 2001 ― Європейський Союз визначився зі спільною позицією щодо перехідного періоду для країн-кандидатів. У середу Європейська комісія запропонувала запровадити для нових членів ЄС семирічне обмеження прав на пересування та пошук праці в країнах-членах Європейського Союзу.

За пропозицією Єврокомісії, буде запроваджено обов’язковий п’ятирічний період, протягом якого старі країни члени ЄС керуватимуться власним законодавством щодо працелаштування іноземців. Після цього Єврокомісія має підготувати звіт, за результатми якого окремі країни зможуть продовжити дію перехідного періоду ще на два роки, але загальний перехідний період може тривати максимально сім років.

Найбільше на запровадженні перехідного періоду, під час якого буде обмежено право на працевлаштування у будь-якій країні Європейського Союзу для нових членів ЄС, наполягали Австрія та Німеччина. Ці країни межують з країнами-кандидатами, і їхні побоювання напливу дешевої робочої сили зі сусідніх країн, частково пояснювалися наявністю вже зараз значної кількості робітників із Чехії, Словачини, Польщі та Угорщини, які живуть у прикордонних областях і працюють в Німеччині чи Австрії.

Під час свого нещодавнього візиту до Чеської столиці Президент Європейської Комісії Романо Проді сказав, що взаємні побоювання країн-членів та кандидатів потрібно поважати. «Якщо в Німеччині та Австрії існують побоювання щодо імміґрації, то в Польщі та в Чеській Республіці побоюються того, що іноземці розкуплять сільськогосподарську землю. Я гадаю, що ми повинні поважати ці побоювання та намагатися знайти рішення», сказав Романо Проді.

Однак оглядачі очікують, що ця пропозиція викличе спротив країн-кандидатів, які ваажють вільне право на пересування одним зі засадничих прав громадян Євросоюзу. При цьому вони виступають за перехідний період для продажу землі та нерухомості іноземцям з ЄС, хоч це також є засадничим правом європейців.

Комісар Європейської Комісії з питань розширення, Ґюнтер Фергойґен, підкреслив, що обмеження стосуються лише робітників зі Східної Європи, але громадяни як такі зможуть вільно пересуватися в межах ЄС.

Обмеження стосуватимуться тільки пост-соціалістичних країн Східної і Центральної Європи, в той час як громадяни Кірпу та Мальти зможуть вільно подорожувати, проживати і працювати у будь-якій країні Євросоюзу з першого дня свого вступу. Ці дві середземноморські держави є найменшими з країн-кандидатів за кількістю населення і найбагатшими за своїми економічними показниками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG