Доступність посилання

ТОП новини

Російські оглядачі оцінюють результати переговорів між російською та українською урядовими делегаціями щодо постачання українських труб як фіаско українського прем’єра


Російські оглядачі оцінюють результати переговорів між російською та українською урядовими делегаціями щодо постачання українських труб як фіаско українського прем’єра

Москва, 11 квітня 2001 – Російський департамент урядової інформації повідомив журналістам про цифри обмеження на постачання українських труб на російський ринок. Ці цифри було з’ясовано лише по тому, як прем’єр-міністр України Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов, які попередньо вели 10-годинні переговори в Москві, розмовляли по телефону вже після повернення українського прем’єра до Києва. Розмова ця була суто символічною. Можна сказати, що сторонам не вдалося дійти компромісу.

323 тисячі тонн на вісім місяців з річної квоти 485 тисяч тонн, і 90 тисяч тонн труб великого діаметру на вісім місяців з річної квоти 125 тисяч тонн. Це еквівалентно 80-відсотковому миту на постачання українських труб на російський ринок. Таким чином, як наголосили представники російського уряду, Росії вдалося захистити свій ринок від «нечесної» конкуренції з боку українських виробників труб. Вже після від’їзду Віктора Ющенка з російської столиці спостерігачі в Москві оцінювали переговори між двома прем’єр-міністрами як фіаско керівника українського уряду. Втім, це фіаско пов’язували не тільки з тим, що сам Ющенко виявився нездатним домовитися з російською стороною, але й зтим, що Михайло Касьянов та інші представники російського уряду зайняли на переговорах достатньо жорстку позицію, яка свідчила про їхнє небажання шукати компроміс.

Як вважають у російській столиці, те, що Віктору Ющенку не вдасться домовитися зі своїми російськими співрозмовніками, можна було зрозуміти за тиждень до того, як ураїнський прем’єр-міністр прибув до російської столиці. Нагадаю перебіг подій. Спочатку Ющенко повідомляє про те, що він захворів і не прибуде до Москви на переговори. У Москві сприймають цю заяву уркїнського прем’єра як «політичну» хворобу. У російській пресі з’являється повідомлення, що Віктор Ющенко не бажає домовлятися щодо постачання труб, бо цей бізнес пов’язаний із прізвищем депутата Верховної Ради України Віктора Тимчука - «громадянського зятя» президента Кучми. Російські журналісти дивуються, що економічні питання пов’язуються з особистими симпатіями і антипатіями українських політиків. До Києва прибуває глава адміністрації російського президента Олександр Волошин, який у робочому порядку зустрічається з президентом Леонідом Кучмою і прем’єр-міністром Віктором Ющенком.

У день, коли керівник російської президентської адміністрації від’їхав до Москви, стало відомо, що фракція «Трудова Україна відмовляється підписувати угоду з урядом і взагалі поставила «руба» питання про можливість відставки уряду Віктора Ющенка. А в день перебування Віктора Ющенка у Російській столиці телевізійна програма «Однако» каналу ОРТ, головним куратором якої якраз і вважають Олександра Волошина, виступає з образливою критикою на адресу українського прем’єра. Таким чином, можна сказати, що до візиту Віктора Ющенка у російській столиці готувалися. Готувалися, щоб продемонструвати: з цим прем’єром у Москві не бажають мати справу, а українські політики мають робити висновки з цих недвозначних рекомендацій своїх російських партнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG