Доступність посилання

ТОП новини

США – Китай


США – Китай

Прага, 12 квітня 2001 – Уся без винятку західна преса широко відгукується на закінчення політичного протистояння між США і Китаєм у зв’язку з повітряним інцидентом, що стався 11 днів тому в Південно-Китайському морі неподалік від китайських територіальних вод, і конкретно на звільнення китайськими властями екіпажу американського військового літака. Оглядачі схвально відгукуються про досягнення компромісу між обома сторонами, який поклав край напруженню.

Газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар колишнього американського посла в Пекіні Джеймса Лилі і фахівця з міжнародних взаємин, професора Артура Волдрона. Закінчення суперечки між США й Китаєм автори називають успіхом Сполучених Штатів. З огляду на невияснені обставини зіштовхнення американського і китайського літаків американська сторона не попросила вибачення, чого вимагав Пекін і що означало би визнання вини за інцидент. Проте останній вислів жалю зі сторони президента Буша у зв’язку із загибеллю китайського пілота допоміг зберегти обличчя і китайським керівникам. Автори схвально відгукуються на рішення обох сторін відкинути зловорожість і військову конфронтацію заради реалізації спільних інтересів.

Британська газета «Індепендент» у редакційній статті пише, що сторонам вдалося вийти із конфлікту без приниження жодної з них. Газета вважає, що компроміс, можливо, загальмує достави Тайваневі американських найновіших радарних систем і зброї і, можливо, обмежить також польоти американських розвідувальних літаків уздовж кордонів Китаю.

Газета «Вашінгтон пост» теж дає позитивну оцінку рішенню китайських керівників закінчити інцидент і наголошує на тому, що Вашінгтон, висловивши жаль із приводу загибелі китайського пілота, не взяв на себе відповідальності за інцидент. При цьому газета порушує деякі причини повітряного інциденту, які лежать передусім у підвищеній агресивності китайських військових пілотів у зв’язку з польотами уздовж китайських територіальних вод американських патрульних літаків. Сполучені Штати тим часом заявили, що ці польоти є законні і будуть продовжені. Що було втрачене у цьому інциденті, підкреслює газета, так це прийняття сторонами правил гри і забезпечення відповідного зв’язку між ними на випадок постання критичних ситуацій, як це було між американськими і радянськими літаками і кораблями за часів холодної війни. Тим часом Китай не шукає такої співпраці зі США, а намагається змусити американський флот триматися осторонь від Південно-Китайського моря, що газета вважає нереальними і неприйнятними амбіціями Пекіна.

Інші коментатори наголошують на тому, що останнім жестом, тобто звільненням екіпажу американського військового літака, хоча із деяким запізненням, Пекін продемонстрував здоровий глузд, правильно оцінивши можливі політичні й економічні втрати від продовження конфронтації зі Сполученими Штатами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG