Доступність посилання

ТОП новини

Пост головного командувача Європейських сил швидкого реагування


Пост головного командувача Європейських сил швидкого реагування

Рада міністрів Європейського союзу завершила обговорення кандидатур на пост головного командувача Європейських сил швидкого реагування. На цей пост призначено фінського генерала Густава Хагглунда. Цього четверга новопризначений головнокомандувач Європейських сил швидкого реагування дав першу прес-конференцію.

Зустрічаючись з журналістами головнокомандувач Європейських сил швидкого реагування, генерал Густав Хагглунд спочатку розповів про самі сили, мету їх створення і завдання які перед ними стоятимуть.

Генерал Густав Хагглунд зазначив, що спочатку Європейські сили швидкого реагування налічуватимуть 60-т тисяч військовослужбовців, війска будуть остаточно укомплектовані до 2003-го року і вже будуть приведені в повну боєготовність. Однак, відповідаючи на запитання журналістів генерал Густав Хагглунд, зазначив, що передбачений європейськими політиками і фінансистами бюджет для формування зазначених збройних сил швидкого реагування дещо замалий, і про це генерал Гагглунд каже не лише журналістам, але й буде порушувати це питання на всіх європейських рівнях. Навіть в Європейському парламенті.

З позитивів. Чого вже вдалося досягти у формуванні європейських сил швидкого реагування? Насамперід, вважає генерал Хагглунд перший помітний позитив - це регулярне проведення сесій міністрів оборони країн учасниць Європейського Союзу, що буде постійним стимулом у формуванні підрозділів.

До завершення нинішнього року генерал Хагглунд пообіцяв оприлюднити детальну схему формування, фінансуванняня та збройно-технічних характеристик Європейських сил швидкого реагування.

По при те що Густав Хагглунд є кадровим військовим, генерал володіє здоровим почуттям гумору, що загальновідомо для військових це непритаманно. На запитання журналістів: «від кого генерал Хагглунд одержуватиме заробітну плату, від Європейського Союзу, чи з оборонного бюджету, Хагглунд відповів, що він волів би одержувати зарплату одночасно від обох інституцій, але вони на жаль дуже скупі так що генералу доведеться жити на зарплту своєї дружини та одержувати скромну генеральську пенсію».

Під час прес конференції, генерал Хагглунд зазначив, що нині ключовим і дуже складним завданням є пошуки таких форми співробітництва з НАТО щоб це відповідало і незалежності Євросоюзу і задовольняло б альянс, який надаватиме Європейському корпусу швидкого реагування технічно-транспортну допомогу. Вирішити ці завдання слід до червня-місяця і остаточно обговорити їх з Президентом Сполучених Штатів Америки Джорджем Бушем, який відвідає Брюссель 13-го червня нинішнього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG