Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 13 квітня 2001 - Причини та наслідки нещодавньої повені на Закарпатті і досі лишаються в центрі уваги загальноукраїнської преси. Публікацію на цю тему пропонує газета “Україна молода”, яка згадує, що ще за давніх часів, коли Закарпаття входило до складу Чехословацької республіки, чеські урядовці вирішили покінчити з повенями, і в Празі на державному рівні було розроблено проект запобігання цьому лиху. Однак реалізувати його зашкодив Гітлер: з переділом Європи Закарпаття відійшло до Угорщини, а згодом – до Радянського Союзу. Однак ідеї, закладені в тій антиповеневій програмі, не втрачають своєї актуальності і сьогодні.

Пише про повені на Закарпатті і газета “Сільські вісті”. Публікація називається “Повені на Закарпатті”.

Втім, не лише природні катаклізми призводять до трагедій та загибелі людей. В цьому ж числі газета захисту інтересів селян інформує, що внаслідок недолугої політики за останні п”ять років сільське населення зменшилося на 252,4 тисячі. Щомісяця сільради викреслюють зі своїх списків більш, ніж 4 тисячі жителів. За згаданий період вже пішло в небуття 99 сільських населенних пунктів. Про це оповідається в статті “Трагедія українського села”.

Газета “Вечірні вісті” друкує дещо обнадійливішу інформацію. Часопис повідомляє про закінчення клінічних випробувань нової вакцини проти раку. На її створення вчені Київського інституту онкології затратили 30 років і вважають її найсучаснішим засобом для лікування онкозахворювань. Жодних побічних ефектів вакцина не дає і, на відміну від хіміотерепії та опромінень, не засмічує організм продуктами розпаду.

Втім, на тривалість життя людини впливає не лише фізичне здоров”я. Але й психічне. Проте, збираючись до лікаря, багато хто не може збагнути різницю між психіатром, психологом, психоаналітиком та психотерапевтом. Про це у рублиці “Доброго вам здоров”я” розповідає газета “Правда України”.

Але, все ж головною темою сьогодні є свято Воскресіння Христового. На перших шпальтах всі газети друкують привітання з Великоднем і зичать численних гараздів, смачних пасок та красивих крашанок та писанок. До речі, як розповідає в газеті “Молодь України” знаний етнограф Василь Скуратівський, за давніх часів в Україні пекли кілька видів пасок: жовті, білі та чорні. Жовті паски випікали в четвер і ними розважалися, білі готували в п”ятницю, й вони призначалися покійникам та повітрю - “щоб не приносили лиха та смерті”, а в суботу – чорні –для господарів, гостей та родючої землі. Докладніше про те, як готувалися до великодніх світ у давнину, можна довідатися зі статті “Дороге яєчко к великому дню”.

Тож, добрих вам свят і смачної паски!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG