Доступність посилання

ТОП новини

Аналіз політичної ситуації в Кримському парламенті


Аналіз політичної ситуації в Кримському парламенті

Симферополь, 16 квітня 2001 - Як прогнозують кримські оглядачі, цей тиждень може стати переломним у політичному конфлікті, що уже другий рік триває на владному Олімпі автономії. цієї середи у Симферополі відбудеться сесія Верховної Ради Криму, яка має нарешті схилити терези у бік однієї з політичних сторін.

Політичне протистояння в кримських верхах з перемінним успіхом сторін триває вже понад 2 роки. Однак особливе загострення ситуації спостерігається останні три місяці. Ця перманентна “холодна війна” між прихильниками прем’єр-міністра Криму, народного демократа Сергія Куницина і голови Верховної Ради автономії, комуніста Леоніда Грача уже добряче набридла й учасникам цього процесу, й офіційному Києву, і, власне, виборцям.

Уже тричі антиграчева опозиція намагалася скликати позачергову сесію, але щоразу спікер перегравав своїх опонентів, виставляючи їх недолугими політиками, не здатними довести справу до логічного кінця. Востаннє – позаминулого тижня проурядова більшість провела депутатські збори, які мали перерости у позачергове пленарне засідання сесії Верховної Ради Криму. Але, хоча Леонід Грач з комуністами не перешкоджав опозиціонерам, того разу у залі вони зібрали лише 44 депутати, що не достатньо для відкриття сесії.

Тепер представники парламентської більшості кажуть, що на черговій, квітневій сесії, яка відкриється за планом 18 квітня, вони спробують взяти реванш. За словами координатора більшості Василя Кисельова, на пленарному засіданні у середу буде жорстко поставлено питання про скасування регламенту Верховної Ради Криму і про ротацію членів президії. Поки що опозиціонери збираються відправити у відставку лише п’ятьох керівників парламентських комітетів, з яких троє – комуністи.

До складу більшості окрім позафракційних членів уряду автономії входить три фракції – “Злагода”, “Єдність”, “Аграрії Криму” і депутатська група “Республіка”. Саме поділ місць у президії, що мають звільнитися у процесі ротації, може спричинити розкол опозиції, як це вже було наприкінці 1999 року. Зараз усі зацікавлені сили отримали місця в уряді автономії та в районних держадміністраціях. Однак, апетит приходить, як відомо, під час їжі, тож, не виключено, що саме завищені вимоги деяких представників кримської парламентської опозиції можуть дозволити Грачу знову утримати ситуацію у свої руках.

На боці Леоніда Грача зараз і невизначеність Центру. Раніше у пресі з’являлися повідомлення, що президент Кучма проти відставки нинішнього кримського спікера, але президентське оточення підтримує Сергія Куницина у його намаганнях обмежити політичний і владний вплив Леоніда Грача. Останній разом з однопартійцями демонструє впевненість і рішучість будь-якими методами захищати свої позиції в місцевому парламенті. Опозиції теж відступати нікуди, бо у випадку чергової невдачі більшість просто розвалиться, а з її лідерів уже сміються журналісти. Це, а також інші симптоми, дозволяють місцевим спостерігачам говорити про те, що цей тиждень може стати переломним у політичному конфлікті в парламенті автономії. Квітнева сесія має усі шанси радикально змінити політичну конфігурацію на кримському владному Олімпі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG