Доступність посилання

ТОП новини

На сесії кримського парламенту


На сесії кримського парламенту

Симферополь, 18 квітня 2001 - Революційною квітнева сесія кримського парламенту, попри очікування, не стала. Однак депутати знову наламали дров, наближуючи політичну розв’язку парламентської кризи. В середу вони не змогли у повній мірі виконати вимогу Конституційного суду України про приведення у відповідність з чинним законодавством нормативно-правових актів автономії, визнаних у лютому неконституційними.

Депутати внесли відповідні поправки лише до однієї постанови – “Про кадрову роботу в Автономній Республіці Крим”. Для внесення змін ще до 3-х нормативного-правових актів – “Про регламент Верховної Ради Криму”, “Про Рахункову палату АРК” і “Про порядок управління майном АРК”, як цього вимагав Конституційний Суд України, – не вистачило від 2 до 4 голосів депутатів. При цьому відповідальність за такі наслідки голосування комуністи поклали на парламентську більшість, а більшість – на комуністів на чолі зі спікером Леонідом Грачем. Останній пообіцяв оприлюднити результати поіменного голосування і подати їх президенту Кучмі.

Один з лідерів парламентської більшості міністр фінансів Криму Людмила Денисова в інтерв’ю для “Радіо Свобода” пояснила, чому її однодумці не голосували за внесення змін до постанов, визнаних неконституційними: поправки, запропоновані Леонідом Грачем, мають косметичний характер і не віддзеркалюють у повній мірі вимоги, поставлені Конституційним Судом.

Леонід Грач з цим не погоджується. Він вважає, що деякі депутати плетуть тенета заколоту проти кримської автономії: (*)

- Я з повною відповідальністю стверджую, що все, що відбувається сьогодні на сесії Верховної Ради Криму під час розгляду питань, пов’язаних з приведенням у відповідність з рішенням Конституційного Суду – це далеко від інтересів Автономної Республіки Крим, це загрожує її повноваженням і взагалі її існуванню.

Леонід Грач, хоча до компромісу його закликали найавторитетніші кримські депутати, відмовився іти на бодай якісь поступки. Хіба що такою можна вважати голосування за те, щоб відправити проект постанови про внесення змін до регламенту на доопрацювання. Тепер опозиція може домогтися хоча б якихось змін у цьому внутрішньо парламентському документі, який досі гарантував Леонідові Грачу майже необмежену владу у Верховній Раді автономії.

Але, як би там не було, два місяці, відведені парламенту Криму Конституційним Судом, наступного тижня минає і тоді президент України отримує право розпустити Верховну Раду АРК.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG