Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія не видає Росії Владіміра Гусінского


Іспанія не видає Росії Владіміра Гусінского

Прага, 18 квітня 2001 — Подія, що стосується Росії, сталася в середу в Іспанії — Верховний Суд цієї країни відкинув прохання російської Генеральної прокуратури видати до Росії Владіміра Гусінского, якого там звинувачено в фінансових шахрайствах на сотні мільйонів доларів. Прихильники цього «олігарха», власника голдин¶у «Медія-Мост», який щойно втратив контроль над російським телеканалом НТВ і своїми друкованими виданнями, ладні святкувати перемогу — але й Генеральна прокуратура Росії не здається.

У діях Владіміра Гусінского відповідно до іспанського законодавства немає ознак злочину — фінансового шахрайства, вирішив Верховний Суд Іспанії: на його думку, йдеться лише про несплачений борг, про економічний конфлікт, який має вирішуватися в цивільних судах, але не як кримінал, — тож і підстав для видачі немає.

Суд водночас не визнав прямо й твердження самого Гусінского, що він зазнає в Росії політичних переслідувань — але погодився, що російський запит про його видачу оточено «дивними» й «сумнівними» обставинами.

Речник Владіміра Гусінского Дмітрій Остальскій уважає, що таке рішення іспанського суду «підтверджує несправедливість звинувачень Генеральної прокуратури проти ўусінского й політично вмотивовану природу цих звинувачень», – так заявив він у Москві для агентства Ройтерз.

Але й Генпрокуратура Росії не вважає цю ухвалу за «катастрофу» — «ще існують способи домогтися видачі Гусінского», «ще не всі можливості вичерпано», – цитують агентства слова її речниці Наталії Вішнякової.

Сам Гусінскій тим часом іще не на волі — доки не збіг термін можливого оскарження ухвали суду, він і далі залишається під поліційним наглядом у власній віллі в містечку Сан Роке на південному узбережжі Коста дель Соль. Прокуратура Іспанії може від імені російських правоохоронних органів оскаржити це рішення протягом трьох днів. Остаточно ж долю Владіміра Гусінского вирішуватиме уряд Іспанії — але, зазначають аналітики, він рідко коли не погоджується з ухвалою суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG