Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід

Прага, 19 квітня 2001 - Президент США Буш знову закликав обидві сторони ізраїльсько-палестинського конфлікту припинити ескалацію насилля. Тим часом держсекретар США Пауел гостро скритикував Ізраїль за надмірні відплатні акції проти палестинців, які днями обстріляли з мінометів єврейські поселення в районі сектора Газа. Комісія ООН з питань прав людини теж гостро осудила Ізраїль за надмірне застосування сили і закликала припинити розбудову єврейських поселень на палестинських землях.

Згідно з останніми повідомленнями, палестинці продовжують спорадичний мінометний обстріл єврейських поселень. У середу обстріляно кілька поселень в районі сектора Газа і прикордонний пункт Ерец. Тим часом ізраїльська артилерія вночі на четвер обстріляла окремі райони в секторі Газа, звідки палестинці обстрілювали з мінометів єврейські поселення. Перестрілки тривали також на західному березі Йордану, де під час обстрілу із танкових гармат окремих районів Хеврона поранено кількох палестинців. Як повідомила ізраїльська сторона, палестинці відновили вчорашній обстріл відразу ж після телефонної розмови президента США Буша із Шароном і після часткового виведення ізраїльських військ із сектора Газа.

У розмові з Шароном Буш закликав обидві сторони конфлікту до стриманості. Він визнав, що палестинські лідери не докладають достатніх зусиль до припинення терору і насилля, яке провокує відплатні акції Ізраїлю. Водночас Вашінгтон критикує також дії Ізраїлю, зокрема поновне введення військ до сектора Газа і наміри продовжувати розбудову єврейських поселень на палестинських територіях. Держсекретар США Пауел звинуватив ізраїльську армію у надмірному застосуванні військової сили проти палестинців. До цього слід додати і чергові заклики ради безпеки ООН припинити небезпечне розширення близькосхідного конфлікту. Комісія ООН з питань прав людини у своїй резолюції осудила Ізраїль за останні воєнні операції і закликала відмовитися від дальшої розбудови єврейських поселень. Ізраїльські керівники назвали резолюцію комісії ООН незбалансованою і заявили, що вона не бере до уваги дій палестинської сторони. У розмові з Бушем Шарон, однак, запевнив, що Ізраїль не має жодного наміру поновно окуповувати палестинські землі. Останнє часткове введення військ у сектор Газа, за його словами, було лише відплатною акцією за мінометний обстріл єврейських поселень.

При цьому ізраїльська сторона зазначає, що, згідно з угодою, досягненою в Осло 95-го року, у військових арсеналах палестинської автономії не повинно бути мінометів, які завезено контрабандою і з яких палестинці обстрілюють єврейські поселення. Проте головною передумовою для відновлення переговорів з палестинцями Ізраїль ставить вимогу цілковитого припиненя насилля і протестів на палестинських територіях, чого досягти, на думку оглядачів, буде майже неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG