Доступність посилання

ТОП новини

Річниця захоплення Криму


Річниця захоплення Криму

Симферополь, 19 квітня 2001 - В четвер у Криму місцеві проросійські організації відзначають 218 річницю приєднання Кримського півострова до Російської імперії. З нагоди цієї дати голова Верховної Ради автономії комуніст Леонід Грач взяв участь у покладанні вінків до пам’ятника російським військам, які у 18 столітті захопили Крим. У Симферополі, Севастополі та деяких інших містах півострова пройшли нечисленні мітинги.

У Симферополі на мітинг з нагоди 218 річниці приєднання Криму до Російської імперії прийшло близько півтисячі осіб. Попри таку нечисленність, захід зібрав лідерів чи не всіх проросійських організацій півострова. Учасники мітингу говорили про величезне значення Єкатерининського указу про приєднання Криму і Кубані до Росії як для самої Російської держави, так і для кримчан. За словами одного з ораторів – лідера “Конгрєса Русскіх общін Крима” Сергія Шувайникова, після того, як російські солдати увійшли в Крим, для півострова настав час просвіти і процвітання. Каже Сергій Шувайников: (*)

- Я вірю, що земля Тавриди рано чи пізно повернеться до лона своєї єдиної батьківшини – Росії, і прийде час нового свята – свята відновленої єдності російського народу, свята воз’єднання усіх російських земель. Слава Росії! – закінчив свій виступ Сергій Шувайников.

Але, чи справді цей день – святковий для всіх кримчан? Каже Айдер Мустафаєв, активіст кримськотатарського національного руху: (*)

- Якщо рахувати цей день святом, то напевно й афганці мають святкувати, і в Чехії і Словаччині такі свята мусять відзначатися. Ви ж розумієте, що це було звичайне захоплення, анексія. І нічого хорошого кримськотатарський народ, корінний народ Криму від цього не отримав. Наслідки цього захоплення, цієї анексії ми відчуваємо на своїй шкірі і досі. Наш народ розірвано навпіл, він живе у жахливих соціальний умовах, ми втрачаємо рідну мову і культуру. Майже в усіх своїх правах ми зазнаємо утисків. І все це – наслідок цього воз’єднання. Це чорний день в історії нашого народу, за який він заплатив сотнями тисяч життів своїх синів, – вважає Айдер Мустафаєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG