Доступність посилання

ТОП новини

Як Мельниченко отримав притулок в Америці і що там його очікує?


Як Мельниченко отримав притулок в Америці і що там його очікує?

Вашингтон, 19 квітня 2001 – Як саме колишньому співробітникові Управління державної охорони України майорові Миколі Мельниченкові пощастило отримати притулок у Сполучених Штатах? Про деякі аспекти цього процесу в екслюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода розповів Линдзі Маттисон – представник американської організації "Міжнародний центр" (The International Center). Ця неурядова й неприбуткова організація зі штаб-квартирою у Вашингтоні ставить собі за мету сприяти розвиткові демократії в численних країнах світу.

"Три тижні тому у Вашингтоні перебувала група українських депутатів-опозиціонерів, котрі висловили побоювання, що життя майора Мельниченка під загрозою і йому слід посприяти в отриманні притулку у Сполучених Штатах", – каже Маттисон. Він нагадав, що його організація власне й допомогла депутатам із України провести низку зустрічей із американськими урядовцями, котрі стурбовані рівнем корупції у владних структурах України. Отож заходи у справі надання Мельниченкові притулку у Сполучених Штатах зроблено українською стороною – народними депутатами, стверджує американський правозахисник.

Якою ж була реакція Державного Департаменту, адже відомо, що за існуючою практикою просити про статус біженця повинна безпосередньо зацікавлена особа? "Під час наших розмов, які я вів від імені пана Мельниченка, представники Державного Департаменту не давали жодних обіцянок, що йому нададуть політичний притулок. Проте вони вказали на те, що поінформують про цю справу дипломатичні представництва в Європі та що уважно розглянуть його справу. Але мені не дали жодних запевнень. Сьогодні я можу сказати, що американська сторона справедливо поставилася до справи Мельниченка з моменту, коли він прийшов до посольства США".

Линдзі Маттисон – представник американської організації "The International Center", що понад двадцять років співпрацює з різними демократичними рухами у численних країнах світу. Серед прикладів, котрими гордиться його організація, – співпраця з опозицією до колишнього військового режиму в Південній Кореї і сприяння створенню нової демократії в азійському регіоні: "Міжнародний центр" тісно й успішно співпрацював із опозицією до диктатури Маркоса у Філіпінах. Як зазначив американський експерт Маттисон, Радянським Союзом "Міжнародний центр" почав займатися лише після приходу до влади Михайла Горбачова. А з представниками в Україні розпочато співпрацю лише недавно, і то "в традиційному дусі організації, тобто співпраця з опозицією".

Повертаючись до справи майора Мельниченка, яка доля його очікує в Сполучених Штатах? "Так як колишній міністр закордонних справ Філіппінів, переслідуваний диктатурою Маркоса, працював у "Міжнародному центрі" у Вашингтоні лише за 12 тисяч доларів на рік, так само й панові Мельниченкові доведеться працювати й заробляти на життя тут у Сполучених Штатах, адже, за моєю оцінкою, фондів для підтримки таких біженців немає".

"Гадаю, Мельниченко зробив низку достойних і відважних справ, наприклад, викриваючи корупцію. Він повинен уважати себе щасливим, бо залишився живим і йому пощастило із сім’єю виїхати з України. Після сторічного досвіду України можна вважати чудом, що в цій державі є ще люди, котрі борються за демократію. Я не думаю, що Мельниченко стане багатим. Він не матиме легкого життя. Однак, на мою думку, його вчиники є правильними, і я цим пишаюся" – такої думки Линдзі Маттисон, представник американської організації "The International Center" – "Міжнародний центр".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG