Доступність посилання

ТОП новини

Лідер фракції “Яблуко” Віктор Суслов: “Поява нових записів Мельниченка буде трактуватися в Україні, як вже подача американської влади"


Лідер фракції “Яблуко” Віктор Суслов: “Поява нових записів Мельниченка буде трактуватися в Україні, як вже подача американської влади. Тому я розцінив такі кроки США як невдалі і такі, що можуть завдати шкоди двостороннім стосункам”

Київ, 19 квітня 2001 -

Зиновій Фриз (Прага):

“Дивна річ. І Леонід Кучма, і Генеральна прокуратура не перестають повторювати, що “плівки Мельниченка” - фальшивка. І раптом, ми вкотре чуємо про звинувачення Мельниченка у незаконному прослуховуванні і розголошенні державних таємниць. Це видається дивним. Пане Суслов , Ви в інтерв’ю Радіо “Свобода” дуже гостро критикували надання Мельниченку політичного притулку в США. Перерахуйте по-пунктах Ваші аргументи на користь того, що США не варто було надавати Мельниченку політичний притулок.”

Віктор Суслов:

“Мене схвилювало це рішення США тому, що воно безумовно, завдало шкоди двостороннім відносинам. 7 фракцій Верховної Ради підписалися під заявою, яка дає негативну оцінку діям США. Хоча наша фракція “Яблуко” не підписалася. І, очевидно, те, що відбувається, має під собою основи. З самого початку українська влада, включаючи президента України, заявила про те, що за майором Мельниченком стоять американські спецслужби, хоча спочатку мовилось – іноземні спецслужби, без конкретизації.

Я вважаю, що невдалі дії американської влади стосовно надання політичного притулку Мельниченку розуміються в Україні дуже багатьма людьми, зокрема в українському парламенті, як “засвітка” американських спецслужб. Справа в тому, що проти майора Мельниченка в Україні порушена кримінальна справа. Усі знають, що США – стратегічний партнер України. Усі очікували, що США будуть сприяти справі Гонгадзе. Елементом цієї справи є справа Мельниченка. Очікували, що США будуть сприяти пошуку Мельниченка і видачі його Україні. А ми маємо зворотні акції, які багатьма оцінені, як саме такий факт: США укривають Мельниченка від кримінальної відповідальності за державну зраду.

Відповідно, американська влада отримала і записи майора Мельниченка, а поява нових записів буде трактуватися в Україні, як вже подача американської влади. Тому я розцінив такі кроки США як невдалі і такі, що можуть завдати шкоди двостороннім стосункам.

Зиновій Фриз:

“Хіба це зараз головне - хто причетний. Як можна поєднати незаконне прослуховування, розголошення державних таємниць ( саме за це порушена кримінальна справа проти Мельниченка), з одного боку, і твердження, що всі касети Мельниченка є фальшивими? Я не можу цього збагнути. Як це можна поєднати?”

Віктор Суслов:

“Можу пояснити це дуже просто. Багато хто розмовляв з так би мовити “фігурантами” цих записів. Їх відверта відповідь: так, про дещо, що записано на касетах, справді мовилось , а дещо - додано. І це нічим іншим, ніж експертизою, спростувати не можна. Ми можемо допустити , що записи Мельниченка частково правдиві, частково - там додано сфальсифікований матеріал.”

Зиновій Фриз:

“Чи могли б Ви назвати, бодай, одну таємницю, яку розголосив Мельниченко? Усе, що торкається таємниць, за словами Мельниченка , він упускав?”

Віктор Суслов:

“Я прочитав усі розшифровки Мельниченка. Я не можу назвати там якихось фактів, що вказують на наявність державної таємниці, але це не значить, що про державні таємниці не йшла мова в кабінеті президента. І це не значить, що їх не вдалося записати пану Мельниченку і що він не передав ці таємниці американській владі в обмін на політичний притулок. І треба знати мотиви американської влади. Чому саме вони дали таке право майору українських спецслужб, який звинуваючується в державній зраді? Це питання, яке буде дуже багатьох хвилювати.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG