Доступність посилання

ТОП новини

Неформальна сесія ради міністрів Європейського союзу


Неформальна сесія ради міністрів Європейського союзу

Цієї п’ятниці в шведському місті Мальмо розпочалась неформальна сесія ради міністрів Європейського союзу на рівні міністрів економікіи та фінансів 15 країн учасниць ЄС та їх колег з 13 країн кандидатів.

Під час фінансового форуму чимало уваги приділялось можливостям тіснішої інтеграції з ЄС Туреччини.

Так звані «неформальні» сесії міністрів економіки та фінансів країн- учасниць Євросоюзу та країн , які прагнуть якнайшвидше долучитися до ЄС відбуваються двічі на рік. Їх мета - обговорити поточні проблеми щодо виконання країнами кандидатами рекомендацій Європейського союзу.

Під час міністерської зустрічі значна увага приділялась економічній та фінансовій кризі в Туреччині. Як відомо Туреччина вже тривалий час є асоційованим членом Європейського союзу і прагне домогтися статусу «країни кандидата». Проте на цьому шляху в Анкри стоїть чимало перепон. Це в першу чергу політичні проблеми, проблема курдів, а також , хоча про це неговорять офіційно, в багатьох європейських політиків виникає питання, чи можна Туреччину географічно вважати суто європейською державою, а не євроазійською? А тут до цих проблем додалося ще й загострення економічної кризи та грошова інфляція. Тому міністри фінансів та економіки ЄС шукають шляхи наданя допомоги Туреччині.

Актуальність тіснішої інтеграції Туреччини з Європейським союзом з’явилась після того , як Брюссель розпочав масивну кампанію стосовно створення Європейських сил швидкого реагування, та своєї власної, європейської системи безпеки. В цьому аспекті Туреччина є досить корисним партнером Євросоюзу , оскільки туреччина є членом НАТО.

Чиновники Європейського союзу вважають,що програма економічних реформ Туреччини відповідає критеріям Європейського союзу, проте її втілення в життя вимагає фінансової допомоги ззовні. Поряд з цим міністри економіки та фінансів ЄС вважають, що самотужки Євросоюзові витягнути Туреччину з економічної кризи не під силу і у зв’язку з цим міністри вирішили звернутися до Великої сімки та до міжнародного валютного фонду також взяти участь у розв’занні турецької фінансової та економічної кризи.

В нинішньому міністерському форумі ЄС взяло також участь керівництво Центрального європейського банку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG