Доступність посилання

ТОП новини

Маніфестація на підтримку об’єднаної демократичної опозиції України у Страсбурзі - «За Європейську Україну»


Маніфестація на підтримку об’єднаної демократичної опозиції України у Страсбурзі - «За Європейську Україну»

Страсбург, 23 квітня 2001 - Цього понеділка в Страсбурзі розпочалось засідання Парламентської Ассамблеї Ради Європи , під час якого розглядатиметься питання про призупинення членства України в цій міжнародній організації. Новоприбулих парламентарів різних європейських держав зустрів гурт більше сотні маніфестантів - представників союзу українських студентів Західгої Європи, з гаслами «за європейську і демократичну Україну». Під час маніфестації я попросив одного із організаторів маніфестації Володимира Посельського прокометувати акцію «За Європейську Україну».

С. Волинський: Володимире, скажіть будь-ласка, Ви як організатор акції «За європейську Україну», що вам вдалося провівши маніфестацію перед будинком Ради Європи у Стразбурзі закликаючи ПАРЄ не виключати чи не призупиняти членство України у цій організації. Які мотиви і що вам вдалося досягти?

В. Посельський: Я думаю, що перш за все нам вдалося довести до відома парламентарів Ради Європи те, що в Україні існує демократична опозиція, існують проєвропейські сили і що їх потрібно підтримати. Для того не потрібно виключату Україну з ПАРЄ.

С. Волинський: З якими впливовими політиками, європейськими, вам вдалося зустрітися, поділитися своїми думками, ідеями?

В. Посельський: Перш за все, делегація від наших двох організацій: Союзу українських студентів Франції і Союз українських студентів Німеччини, була прийнята Генеральним Секретарем РЄ Вальтером Швімером. Під час зустрічі ми наголосили, що з підтримкоє Ради Європи Україна безумовно виграє битву за демократію і правову державу.

Крім того ми розповсюдили усім парламентарям Ради Європи петиції від наших організацій. Більшість проти виключення – згідні з нам, налаштовані зайняти більш гнучку позицію.

С. Волинський: Володимире, з ким із українських політиків ви зустрічалися? Хто поділяв ваші погляди з українських політиків або урядовців?

В. Посельський: Оскільки головним завданням нашої акції є підтримка демократичної опозиції, ми надали Пану Головатому, як представникові від опозиційного руху, нашу декларацію. Він, звичайно, погодився з усіма нашими гаслами і нас підтримав.

Крім того до нас вийшов міністр закордонних справ України Зленко, який сказав, що представники діаспори підтримують незалежну Україну. На що ми відповіли, що підтримуємо Україну незалежну і демократичну. Це наша чітка позиція: підтримка демократичних сил об’єднаної опозиції. У відповідь вже було мовчання...

Нагадаю нашим радіослухачам, що це була розмова з одним з організаторів маніфестації «за європейську Україну» Володимиром Посельським.

Доречі, про Україну цими днями говоритимуть не лише в Страсбурзі але і в Брюсселі , де 24-го квітня розпочинається міжнародна конференція «ЄС-Україна». В конференції візьмуть участь Євген Марчук, Анатолій Зленко, деякі інші члени уряду України. З боку країн ЄС і НАТО в форумі братимуть участь Хав’єр Солана, Кріс Паттен, керівник української служби «Радіо Свобода» Роман Купчинський, керівник Української служби Бі-Бі-Сі Олекса Сологубенко та представники інших західних мас-медій, які мають досвід роботи в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG