Доступність посилання

ТОП новини

Чеченсько-російський слід в Стамбулі


Чеченсько-російський слід в Стамбулі

Прага, - 23 квітня 2001 – Надійшли досить суперечливі міжнародні оцінки щодо акції тринадцяти терористів, котрі у неділю ввечері захопили понад сто заручників у престижному стамбульському «Суісготель» і висунули вимогу припинення воєнних дій Москви у Чечні.

За повідомленнями турецької сторони на чолі терористів був Мухамед Токчан, громадянин Туреччини, чеченець за походженням. Відомо також, що Токчан організував у 1996 році захоплення російського пароплава у Трабзоні і в 2000-му році звільнений з турецької в’язниці за амністією. За деякими даними серед терористів декілька громадян Туреччини, двоє чеченців і один мешканець Абхазії. За повідомленнями агенства Ройтерс ця акція, як не парадоксально, викликала симпатії не лише у турків але й серед самих заручників, чимало з яких співчувають трагедії і боротьбі чеченського народу. Нагадаємо, що у Стамбулі і західній частині Туреччини мешкає близько 25 тисяч чеченців.

Деякі спостерігачі вважають, що цей акт терористів вигідний, насамперед, Росії, котра виправдовує своє насилля у Чечні боротьбою саме з міжнародним тероризмом. Відомо, що дії групи Мухамеда Токчана засудило представництво Чечні у Туреччині, а партизанський президент Чечні Аслан Масхадов підкреслив, що дії терористів у Стамбулі « не мають ніякого відношення до нашої боротьби і політики».

За інформаціями агенств, серед заручників були громадяни США, Великобританії,Франції, Японії і Швейцарії. За останніми повідомленнями стало відомо, що серед них було також четверо громадян Росії. Російська сторона коментує факт захоплення заручників у Стамбулі з особливим підтекстом, що іще раз свідчить про певне «задоволення» Москви тим, що сталося у «Суісготелі». Ітар-Тасс смакує деякі деталі біографії Токчана, посилається на свої інформовані джерела у Туреччині. Російська аґенція навіть вважає, що організатор цієї акції є близьким другом скандально відомого чеченського командира Шаміля Басаєва і приурочено це захоплення заручників ніби-то до п’ятої річниці загибелі президента Чечні Джохара Дудаєва. Хоча за повідомленнями західних аґенств, терористи лише звернулися до світової спільноти з вимогами засудити Росію за її брутальні дії у Чечні.

Щоб там не було але сьогодні всі заручники вже звільнені, ніхто не постраждав. Терористи здалися владі, а міністр внутрішніх справ Туреччини Садетін Тантан повідомив, що місцева прокуратура відкрила за фактом згаданих дій кримінальну справу і висловив також жаль, що сталося це саме напередодні нового туристичного сезону, у перебігу котрого Анкара має наміри поповнити державну казну на 12 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG