Доступність посилання

ТОП новини

Кому зашкодили україномовні надписа на кримських дорогах?


Кому зашкодили україномовні надписа на кримських дорогах?

Симферополь, 24 квітня 2001 - Виконувач обов’язки віце-прем’єра уряду Криму Олександр Рябков розпорядився замінити україномовні таблички з надписами населених пунктів на кримських дорогах на російськомовні.

Як повідомив журналістів сам Олександр Рябков, він доручив начальнику Дорожньої адміністрації підприємства “Автодор” Івану Тюкину протягом цього тижня прибрати придорожні таблички з надписами українською мовою і поставити російськомовні. Чиновник аргументував це протестами місцевого населення та особливим статусом автономного Криму. Журналістам він заявив про неприпустимість українізації автономії.

Тему україномовних надписів придорожніх табличок з назвами населених пунктів автономії минулого тижня підняла відома своєю українофобією газета “Кримская правда”. Вона стверджувала, що передача в українській транскрипції зрусифікованих назв кримських міст і сіл – це є проявом з одного боку – насильницької українізації кримчан, а з іншого – підлабузництва місцевих чиновників перед київським начальством. Як бачимо, реакція кримських урядовців була майже миттєвою. Олександр Рябков, який є також депутатом кримського парламенту, не приховує, що хоче балотуватися і на наступний термін. Його удавана турбота про російськомовне населення півострова, можливо, й зацікавить когось із майбутніх виборців.

Але що ж насправді відбувається на кримських автошляхах? Як повідомили в “Автодорі”, згідно з розпорядженням з Києва, його працівники лише продублювали українською мовою назви населених пунктів на основних кримських автотрасах. Тобто надписи тепер подаються одночасно російською та українською мовами. Про яку ж українізацію говорять віце-прем’єр і газета – не зрозуміло. Зате зрозуміло, що з наближенням виборів так звана “російська карта” знову активно розігруватиметься місцевими політиками. Поки що першим з урядовців у цю гру вступив Олександр Рябков, відомий своїми колишніми зв’язками із тепер уже неіснуючою, Партією економічного відродження Криму.

А що ж до двомовних табличок, то у деяких місцях їх уже замінили на російськомовні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG