Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Чорногорії


Вибори в Чорногорії

Прага, 24 квітня 2001 - Унаслідок дострокових парламентських виборів у Чорногорії, які відбулися в неділю, перемогу в півтора процента здобула міжпартійна коаліція президента Джукановича, яка виступає за вихід республіки зі складу Югославської федерації. Тим часом Європейський союз і Сполучені Штати закликали чорногорських керівників стриматися від референдуму у справі незалежності. Міжпартійна коаліція двох головних партій Чорногорії – соціально-демократичної партії і демократичної партії соціалістів здобула понад 42 відсотки голосів. Соціалістична народна партія, до якої належать переважно етнічні серби і прихильники збереження Югославської федерації серед чорногорців, здобула понад 40 відсотків голосів. Таким чином прихильники незалежності здобули 44 місця у 77-особовому парламенті, а прихильники федерації – 33 місця. Обидві сторони оголосили про свою перемогу. Правляча коаліція заявила, що перевага у виборах дає їй право і підстави призначити референдум про незалежність республіки, а опозиція заявляє тим часом, що порівняно незначний розрив у кількості голосів свідчить про те, що їй вдалося заблокувати ідею відокремлення від федерації.

Ідея виходу Чорногороії з федерації із Сербією наштовхується також на перешкоди і з боку Заходу. Європейський союз і Сполучені Штати побоюються, що остаточний розпад Югославії викличе дальші конфлікти на Балканах і зокрема на території самої Чорногорії, де зберігаються досить сильні просербські настрої серед частини населення і де живе значна кількість етнічних албанців. Югославське керівництво перестерегло прихильників Джукановича про можливі наслідки руху за незалежність, хоча раніше Коштуніца заявив, що Бєлград змушений буде погодитися з волею більшості чорногорського населення. Після виборів він закликав політичні сили в Чорногорії до компромісу.

Коли ідеться конкретно про західну реакцію на результат виборів, то Європейський союз закликав прихильників виходу з федерації не розпочинати обнобічних кроків в цьому напрямку. Згідно із заявою представника Європейської комісії, якщо Чорногорія розпочне заходи з метою виходу з федерації без попередньої домовленсті із Сербією, Європейський союз припинить їй допомогу. Із подібними заявами раніше окремо виступили Німеччина і Греція. Інші європейські країни теж виступають проти остаточного розвалу Югославської федерації. Тим часом Вашінгтон у своєму заклику до керівників у Подґоріци заявив, що демократична Чорногорія у складі теж демократичної, обновленої Югославії – це буде найліпший варіант для стабілізації на Балканах. За словами представника держдепартаменту, Сполучені Штати виступають за діалог між Сербією і Чорногорією, а тепер, після усунення Мілошевича якраз настав час для такого діалогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG