Доступність посилання

ТОП новини

Новий саркофаг і наслідки Чорнобиля


Новий саркофаг і наслідки Чорнобиля

Прага, 24 квітня 2001 — Європейський банк реконструкції і розвитку готовий будувати нове безпечне укриття над четвертим чорнобильським реактором. А у Франції напередодні п’ятнадцятих роковин Чорнобильської катастрофи підбивають підсумки радіоактивного забруднення.

Європейський банк реконструкції і розвитку обрав проект конструкції, що має перекрити знищений вибухом 15 років тому реактор ч. 4 Чорнобильської атомної електростанції — разом із нинішнім «саркофагом», надійність якого викликає сумніви.

Як повідомив у вівторок у Лондоні президент Банку Жан Лем’єр, угода з українським урядом про технічний проект нового укриття близька до підписання, а неформальна згода про це українського Енергоатому вже надійшла десять днів тому.

Проект, обраний із десяти концепцій, передбачає збудувати поруч зі зруйнованим реактором видовжений металевий купол розмірами в 260 на 120 метрів і висотою в 100 метрів, який потім мають пересунути на постійне місце над четвертим енергоблоком — таким чином планується зменшити дози опромінення й небезпеку, що випливає з висотної праці над самим реактором, для будівельників.

Нове безпечне ізоляційне укриття — так називається конструкція — має на меті захистити реактор і нинішній бетонний «саркофаг» над ним від дальшого руйнування і водночас не допустити потрапляння назовні радіоактивних речовин.

Якщо проект вартістю в понад 700 мільйонів доларів буде схвалено остаточно, значну роль у його втіленні мають відіграти саме українські фірми, мовиться в повідомленні Європейського банку реконструкції і розвитку.

Тим часом у Франції незалежний дослідницький центр оприлюднив у вівторок інформацію, що в деяких реґіонах країни ґрунт і тепер уражений радіоактивними опадами від чорнобильської катастрофи — всупереч офіційним твердженням 15-річної давнини, що територію Франції катастрофа не зачепила.

На сході Франції рівень забруднення радіоактивним цезієм-137 подекуди такий самий, як і в Києві, а де-не-де ще й вищий, стверджує лабораторія CRII-RAD, неприбуткова організація, що її було засновано після аварії для стеження за рівнями радіяції.

Найбльше забруднена смуга від Ельзасу на кордоні з Німеччиною й далі на південь через Французькі Альпи й до середземноморського острова Корсіка, заявив журналістам геолог Андре Парі, представляючи підготовану лабораторією мапу радіоактивного забруднення Франції.

За словами директора лабораторії Ролана Деборда, їхнє дослідження викрило «скандальні дози» радіяції, впливу яких зазнали мешканці країни посеред «звичної таємничості» працівників охорони здоров’я.

Він нагадав, як 1997 року відразу два урядові органи повідомили, що рівень забруднення цезієм-137 не становить небезпеки. Дані ж нового дослідження попереджають, що, скажімо, їсти гриби, зібрані в деяких ре∂іонах в Альпах, потенційно небезпечно для здоров’я.

Того ж вівторка інша французька установа, Інститут ядерного захисту й безпеки, оголосила про початок свого дослідження наслідків Чорнобиля на Корсіці, де захворюваність на рак щитовидки помітно вища, ніж пересічно в усій Франції.

Французька влада спершу запевняла, що чорнобильська радіоактивна хмара взагалі оминула країну; потім було визнано, що невелике забруднення є — але, як стверджували офіційно, здоров’ю воно, мовляв, не загрожує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG