Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі Алєксандр Кваснєвський погодився бути, у разі потреби, посередником у перговорах між конфліктуючими в українському політикумі сторанами


Президент Польщі Алєксандр Кваснєвський погодився бути, у разі потреби, посередником у перговорах між конфліктуючими в українському політикумі сторанами

Варшава, 25 квітня 2001 ― Ще перед від’їздом президента Польщі Алєксандра Кваснєвського до Вільнюса для участі у міжнародному «Діалозі між цивілізаціями» було відомо із неофіційних джерел, що А.Кваснєвський має намір говорити з президентом України Леонідом Кучмою у справі підтримки реформаторських починань уряду Віктора Ющенка.

Нині вже оприлюднено факт, що така розмова між президентами А.Кваснєвським та Л.Кучмою відбулася. У ній Алєксандр Кваснєвський ще раз висловив переконання польських політиків у тому, що криза в Україні – це витрачання часу, а Україна не може нині собі дозволити гаяти жодного дня у реформах. Не таємниця, що польські політики схильні думати, що саме тандем Ющенко-Кучма може на даному етапі бути найбільш сприятливим для поступу України вперед до економічних перетворень. У Польщі переконані, що так само, як Л.Кучма може бути нині порятунком для В.Ющенка, так і В.Ющенко є нині порятунком для Л.Кучми.

Польські спостерігачі припускають, що саме після розмови на цю тему з Алєксанром Кваснєвським Л.Кучма заявив у Вільнюсі про те, що він готовий до переговорів і до пошуків доброго розв’язання проблеми. Алєксандр Кваснєвський при цьому висловив готовність бути, якщо треба, посередником між конфліктуючими сторонами в українському політикумі. Президент Польщі знову згадав про пресловутий польський круглий стіл за яким, свого часу, домовилися у Польщі влада та опозиція. «Я готовий сам привезти цей стіл до Києва. Скажіть, лише, коли,»- зауважив у Вільнюсі Алєксандр Кваснєвський.

Треба сказати, що у Варшаві хочуть сподіватися на те, що уряд В.Ющенка може втриматися, хоча поінформовані джерела кажуть тут, що це дуже і дуже мало ймовірно. Зрештою, тут принаймні переконані, що Л.Кучма може мати на ситуацію рішучий вплив. Це переконання визріло після того, як виявилося, що Л. Кучма таки знав про точну дату голосування на тему вотуму недовіри урядові В.Ющенка. І коли у вівторок, 24 квітня вранці комуністи і олігархи в українському парламенті ухвалили рішення голосувати 24 квітня, Л.Кучма у Вільнюсі заявив: «Голосування відбудеться 26 квітня. Не питайте мене звідкіля є це знаю, знаю – і все».

Як виявилося, президент України таки знав, що говорить. А отже, силу його опонентів не треба переоцінювати.

Польща дуже пильно стежить за всім, що відбувається довкола уряду Ющенка. Тут панує переконання, що саме цей уряд може допровадити Україну до економічного росту і стабільності, що є таким важливим для Польщі, як найближчого західного сусіда України. Втім, Польща не раз наголошувала на своєму особливому ставленні до самого прем’єра Віктора Ющенка, зазначаючи його значимість для процесів стабілізації в Україні, а отже і у всьому регіоні.

Пригадую таку цікаву і красномовну деталь. Коли Віктор Ющенко, як прем’єр прилетів до Варшави, його зустріли, як належить зустрічати другу особу держави. Але, коли наступного дня В.Ющенко відлітав, біля трапа літака несподівано з’явилася непередбачена церемонією червона килимова доріжка і почесна варта – атрибути, які за дипломатичним протоколом призначено лише першій особі. У такий спосіб польська сторона підкреслила, яку велику вагу вона надає реформаторським крокам уряду В.Ющенка. Тому не дивно, що нині Варшава з такою тривогою стежить за подіями в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG